Donald Trump köszönetet mondott Iránnak az amerikai fogoly szabadonengedéséért

Külföld, 2020.06.05

Donald Trump amerikai elnök péntekre virradóra közzétett Twitter-bejegyzésében köszönetet mondott Iránnak az amerika fogoly elengedéséért, és azt írta, hogy lát lehetőséget a tárgyalásokra.  

Az elnök a Twitteren arról írt, hogy telefonon beszélt Michael White volt tengerészgyalogossal, aki csütörtökön hagyta el Iránt és jelenleg még Zürichben tartózkodik. "Nemsokára egy amerikai repülőgépen lesz és megérkezik haza" - írta az elnök, emlékeztetve arra is, hogy elnöksége idején eddig több mint 40 amerikai foglyot és túszt sikerült hazahozni az Egyesült Államokba.

"Köszönöm, Irán, ez azt mutatja, hogy lehetséges egy megállapodás" - fogalmazott a mikroblogban az amerikai elnök.

Michael White-ot 2018 júliusában tartóztatták le Teheránban, és 2019 márciusában tíz évig tartó börtönbüntetésre ítélték, mert - a vád szerint - inzultálta Irán legfőbb vallási vezetőjét, Ali Hamenei ajatollahot, továbbá személyes fényképeket osztott meg a közösségi médiában. A férfi az idén március közepén orvosi és humanitárius okokból elhagyhatta a börtönt, de nem távozhatott Iránból, a teheráni svájci nagykövetségen kellett tartózkodnia.

Trump egy korábbi csütörtöki Twitter-bejegyzésében megköszönte Svájcnak is a "nagyszerű segítséget". Iránban ugyanis Svájc nagykövetsége képviseli az Egyesült Államokat, mivel Teherán és Washington között az iráni iszlám forradalom győzelme óta nincs diplomáciai kapcsolat.

Svájc külügyminisztériuma csütörtökön közleményben meg is erősítette a közvetítő szerepét abban, hogy White távozhatott Teheránból. A közlemény Madzsid Taheri várható utazásáról is említést tett, Donald Trump és az amerikai külügyminisztérium azonban nem szólt az iráni születésű, amerikai állampolgárságú Taheriről. A The New York Times az internetes oldalán Taheri ügyvédjére hivatkozva közölte a rövid hírt, miszerint az Egyesült Államok engedélyezi Taherinek, hogy Iránba utazzon családlátogatásra és orvosi kezelésre, majd ezt követően visszatér az Egyesül Államokba. Taherit 16 hónappal ezelőtt vették őrizetbe az Egyesült Államokban annak gyanújával, hogy megsértette az Irán elleni amerikai szankciókat. Taheri teheráni utazását Dzsavád Záríf iráni külügyminiszter is megerősítette a Twitteren.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!