Donald Trump: a kongresszusnak el kellett volna fogadnia az egészségbiztosítási törvény visszavonását

Külföld, 2017.07.28

Donald Trump amerikai elnök szerint a kongresszusnak el kellett volna fogadnia az egészségbiztosítási törvény visszavonását, de - mint egy pénteki beszédében fogalmazott: "nem kaphatunk meg mindent".

Trump New Yorkban egy főiskolán rendőröknek tartott beszédet az illegális bevándorlásról és az erőszakos bűncselekmények elleni kormányzati intézkedésekről, és kitért a péntek hajnalban az egészségbiztosításról tartott és kudarcot vallott szenátusi szavazásra. Konkrétumok nélkül ugyan, de megígérte: lesz egészségbiztosítási törvény.

Ismételten kijelentette: hagyják, hogy az Obamacare "szétrobbanjon". Azt nem fejtette ki, hogy mit ért ez alatt, de a Politico című lap pénteki összeállítása szerint a Fehér Háznak vannak eszközei arra, hogy ellehetetlenítse az érvényben lévő, az előző amerikai elnökről, Barack Obamáról elnevezett egészségbiztosítási törvényt.

A Politico úgy véli, az elnök egyoldalúan beszüntetheti a biztosítóknak fizetett létfontosságú szubvenciókat. Jelenleg a kormányzat mintegy évi hétmilliárd dollárnyi szubvenciót fizet havi bontásban a biztosítóknak, és ha ezt az összeget megvonja, összeomolhat a biztosítási piac. Ekkor a demokraták - vélelmezi a Politico elemzője - kénytelenek lesznek tárgyalni a republikánusokkal.

A péntek hajnali - sorrendben harmadik - szenátusi szavazás kudarca élénken foglalkoztatja a politikusokat és az elemzőket az egyaránt.

A szenátus demokrata párti frakciójának vezetője, Chuck Schumer pénteki sajtókonferenciáján dicsérte azt a három republikánus politikust - Lisa Murkowski alaszkai, Susan Collins maine-i és John McCain arizonai szenátort -, akik miatt ismét elbukott a republikánus tervezet. A New York-i szenátor azt is közölte, hogy pénteken reggel beszélt Paul Ryan republikánus házelnökkel a kétpárti együttműködés lehetőségéről.

Miközben a demokrata párti szenátor dicsérte a pártjuknak ellentmondó három republikánust, Steve King iowai republikánus szenátor bírálta őket. King Lisa Murkowskiról megjegyezte: első szenátori megbízatását csakis az apjának köszönhette. John McCain szenátorról felidézte, hogy az arizonai politikus a napokban azt mondta a szenátusban, hogy "visszatérek, de okot adok majd arra, hogy mindenki megbánja a rólam mondott kedves dolgokat". Steve King hozzátette: "John McCain betartotta ígéretét".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!