TV műsor

Donald Trump a kongresszust okolja a "nagyon veszélyes" viszonyért Oroszországgal

Külföld, 2017.08.03

Donald Trump amerikai elnök a kongresszust okolta a szerinte "nagyon veszélyes" viszonyért Oroszországgal.

Az elnök csütörtöki Twitter-bejegyzésében úgy vélekedett, hogy az amerikai-orosz viszony "minden idők legalacsonyabb és egyben nagyon veszélyes" szintjén van.

"Megköszönhetik ezt a kongresszusnak, ugyanazoknak az embereknek, akik még egészségbiztosítást sem tudtak adni nekünk" - tette hozzá.

A mikroblog-bejegyzést Donald Trump egy nappal azután tette közzé, hogy aláírta a múlt héten a kongresszus által elsöprő többséggel megszavazott törvénycsomagot, amely új szankciókkal sújtja Oroszországot, valamint Iránt és Észak-Koreát és amely egyúttal korlátozza az elnöki hatalmat is.

Trump szerdán aláírta ugyan a törvénycsomagot, de utána közleményben kifejtette: ezt csupán "a nemzeti egység érdekében" tette, a törvénycsomagot "hibásnak" minősítette, és kilátásba helyezte, hogy alkotmányos jogaival összhangban álló intézkedéseket hoz majd. A közleményben azt hangoztatta, hogy pártfogolja Irán és Észak-Korea megbüntetését, ám nem tett említést az Oroszország elleni szankciókról. Megerősítette ugyanakkor, hogy az Egyesült Államok "nem tűr el beavatkozást a demokratikus folyamataiba".

A kongresszusi politikusok nem hagyták szó nélkül Donald Trump megállapításait. Akadt szenátor, aki kifejezetten sértőnek találta az elnök megjegyzését, a többségük azonban a rossz viszonyért Oroszországot tette felelőssé.

Pat Toomey republikánus pennsylvaniai szenátor az MSNBC televízióban arról beszélt, hogy őt "sokkolta" Donald Trump Twitter-bejegyzése. "Nem lehet állandóan, mindenért a kongresszust okolni" - fogalmazott Toomey. Thom Tillis észak-karolinai republikánus politikus szerint azért rossz a kétoldalú viszony, mert az oroszok "rossz dolgokat csináltak". Richard Shelby republikánus alabamai szenátor azt fejtegette, hogy a két ország viszonya "már 1917-ben, az orosz forradalom kezdetekor kezdett megromlani". Hozzátette: "nem látom, hogy ugyan hol hibázott a kongresszus".
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!