Donald Trump a Republikánus Párt ultrakonzervatív csoportját bírálja

Külföld, 2017.03.30

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön Twitter-bejegyzésben bírálta  saját pártja, a Republikánus Párt ultrakonzervatív csoportját.

A magát Szabadság Caucusnak nevező képviselői csoport volt az, amelynek tagjai a múlt héten bejelentették, hogy nem szavazzák meg - s ezzel lényegében ellehetetlenítették -a republikánus kormányzat egészségbiztosítási törvénytervezetét. Donald Trump most őket bírálta Twitter-üzenetében, sőtkilátásába helyezte, hogy amennyiben nem csatlakoznak a republikánusok többségéhez, a 2018-as félidős választásokon mindent megtesz a választási sikerük ellen.

Az elnök Twitter-bejegyzése nagy feltűnést keltett, hiszen Donald Trump saját pártja egyik csoportja ellen lép fel. "A Szabadság Caucus a republikánus program egészét veszélybe sodorja, csatlakoznia kell a csapathoz, méghozzá gyorsan. Le kell győznünk őket és a demokratákat 2018-ban" - olvasható a bejegyzésben.

Az elnök korábban már bírálta ezt a csoportot, mondván, "a győzelem kapujában mértek vereséget" az egészségbiztosítási törvénytervezetre, amelyet éppen a megfelelő számú szavazat hiánya miatt a kormányzat múlt pénteken - a képviselőházi voksolás előtti órákban - visszavont.

Trump bejegyzése nagy feltűnést keltett. A The Washington Post például azonnal kommentárban szögezte le, hogy az elnök "háborút hirdetett a képviselőház befolyásos keményvonalas konzervatívjai ellen".

Paul Ryan házelnök pedig - még a Twitter-bejegyzés nyilvánosságra kerülése előtt - a CBS televízió reggeli műsorának adott interjújában azon aggodalmának adott hangot, hogy Donald Trump a keményvonalas republikánusok miatt a demokratákkal fog egyeztetni a jövőben az egészségbiztosítás ügyében. "Nem akarom, hogy ez így történjen" - fogalmazott Ryan, hozzátéve, hogy a demokratákkal közösen megvalósított egészségügyi reform "aligha konzervatív dolog".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!