Donald Trump: a republikánusok nem tartották be ígéreteiket az egészségbiztosításról

Külföld, 2017.07.24

A szenátus republikánus politikusait okolta az új egészségbiztosítási törvény elfogadásának eddigi kudarcáért Donald Trump amerikai elnök hétfőn, egy nappal az Obamacare-t leváltani hivatott törvény újabb szenátusi szavazása előtt.

Az elnök egy fehér házi rendezvényen mondott rövid beszédet olyan meghívott családok előtt, akiket a Fehér Ház szerint kifejezetten hátrányosan érint az Obamacare, az előző elnök, Barack Obama nevével fémjelzett és változatlanul érvényben lévő egészségbiztosítási törvény. Trump kijelentette, hogy a demokrata párti politikusok ígéretei az Obamacare kapcsán "hazugságok, nagy, kövér hazugságok" voltak. Az elnök azonban ezúttal a republikánus szenátorokat okolta, hogy mindeddig nem sikerült az Obamacare visszavonása és új törvény megszavazása. "A republikánus szenátorok nem végezték el a munkájukat és nem vetettek véget az Obamacare rémálmának" - fogalmazott. Figyelmeztette a republikánusokat, hogy következményei lesznek, ha nem szavazzák meg az Obamacare visszavonását és az új egészségbiztosítási törvényt. Nem részletezte azonban, hogy milyen konkrét következményekre gondol. Csak annyit mondott: a szenátoroknak kedden még egy esélyük lesz választási ígéreteik betartására.

Hangsúlyozta: tudomása szerint a szenátusban "nagyon közel" járnak ahhoz, hogy meglegyen a szükséges számú voks a régi törvény visszavonásához és az új elfogadásához.

A szenátus kedden szavaz ismét a törvényről, ám egyelőre változatlanul nagy a vita és nincs egyetértés a republikánus politikusok között. A Politico című lap egyenesen "gyászosnak" nevezte a helyzetet a republikánusok számára. Ötven voksra lenne szükség a sikerhez, a republikánusoknak 52 szenátoruk van, ám két szenátor állítólag biztosan nem voksol, John McCain arizonai politikus távol van agydaganatának kezelése miatt, és három-négy szenátor csak feltételekkel lenne hajlandó szavazni. Van, aki az Obamacare visszavonását megszavazza, de az új törvényjavaslatot már nem, más szenátorok viszont csakis akkor szavazzák meg az érvényben lévő egészségbiztosítási törvény visszavonását, ha egyúttal megszavazható az új törvény is. A demokraták egyhangúlag elutasítják az Obamacare visszavonását és a republikánusok törvénytervezetét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!