Donald Trump a tervezettnél több pénzt kért a kongresszustól a Harvey áldozatainak megsegítésére

Külföld, 2017.09.02

Donald Trump amerikai elnök a tervezettnél több pénzt, csaknem nyolcmilliárd dollárt kért a Harvey vihar texasi és louisianai áldozatainak megsegítésére.

A Fehér Ház helyi idő szerint pénteken este jelezte: az elnök a tervezett 5,9 milliárd dollár helyett 7,85 milliárd dollárról szóló kérelmet küldött át a kongresszusba, a vihar utáni texasi és louisianai helyreállítási munkálatokhoz. A nyári szabadságukról visszatérő törvényhozók hétfőn kezdik meg a tanácskozást az összeg megítéléséről, de sajtójelentések szerint nem kétséges, hogy megszavazzák az összeget. A kérelmet tartalmazó levelet a Fehér Ház költségvetési igazgatója, Mick Mulvaney küldte el Paul Ryan republikánus házelnöknek. A levélben a költségvetési igazgató kifejtette, hogy a kért összeg a szövetségi katasztrófa-elhárítási hivatalnak (FEMA) nyújtandó 7,4 milliárd dollárt, valamint a kisvállalkozásokat segítő szövetségi ügynökségnek szánt 450 millió dollárt tartalmazza. Mulvaney arra kérte a törvényhozókat, hogy "a sürgető helyzetre tekintettel kivételes gyorsasággal" hozzák meg döntésüket. A Fehér Ház azt is bejelentette, hogy Trump elnök a későbbiekben további kisebb összegeket is kérhet majd a kongresszustól a helyreállítási munkák megkönnyítéséhez. Greg Abbott, Texas kormányzója pénteken jelezte, hogy államának még valószínűleg további 125 milliárd dollárra lesz szüksége.

A houstoni születésű tech-milliárdos, Michael Dell péntek este bejelentette: Építsük újra Texast Alapítvány néven százmillió dolláros alapot hoz létre a város újjáépítésére. Az alapítványba a saját vagyonából 36 millió dollárt ajánlott fel. Bár Houstonban megkezdődött az apadás, a város még mindig víz alatt ven. Texas keleti megyéiben és Louisianában azonban szakad eső, áradnak a folyók. A Mexikói-öböl mentén fekvő települések többségében kötelező kiürítést rendeltek el.

A Houstontól keletre lévő, francia tulajdonú Arkema vegyi üzemben péntek este újabb robbanás történt és újabb üzemcsarnokok és raktárak borultak lángba. A vállalat amerikai üzemének igazgatója, Ricard Rowe sajtótájékoztatón közölte: további robbanások és tüzek várhatók. Az üzemben ugyanis mintegy 225 tonnányi szerves peroxidok találhatók. Az ipari komplexum környékét mintegy két és fél kilométeres körben már szerdán kiürítették.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!