Donald Trump amerikai elnök menesztette Rex Tillersont, Mike Pompeo a külügyminiszter-jelölt - ÖSSZEFOGLALÓ

Külföld, 2018.03.13

Donald Trump amerikai elnök kedden menesztette külügyminiszterét, Rex Tillersont, a tárcavezető-jelölt Mike Pompeo, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) eddigi igazgatója.

Az elnök kedden reggel Twitter-üzenetben közölte, hogy megválik a külügyminisztérium irányítójától, Rex Tillersontól, aki az Exxon Mobil olajipari cég vezetőjeként érkezett a politika világába és helyette Pompeót jelöli. Mike Pompeót - aki közleményben köszönte meg a bizalmat az elnöknek - az Egyesült Államokban keményvonalas republikánus politikusként, Donald Trump feltétlen híveként tartják számon. Mike Pompeo helyére, a CIA élére az elnök Gina Haspelt, az ügynökség eddigi helyettes vezetőjét jelöli, akinek személyében először állhat női vezető a CIA élén. Mind a külügyminiszter, mind a CIA-igazgató jelölését a szenátusnak kell - meghallgatás után - jóváhagynia. Bob Corker, a szenátus külügyi bizottságának republikánus vezetője bejelentette: a meghallgatásra április elején kerül sor, s nem lát akadályokat Pompeo jelölésének megszavazására. Gina Haspel kinevezése azonban várhatóan nagyobb viharokat kavar majd. A több mint három évtizede hírszerzőként dolgozó Haspel ugyanis korábban részt vett a 2001.szeptember 11-i terrortámadások után külföldön működtetett titkos amerikai börtönök létrehozásában, s az első ilyen börtönnek, amely Thaiföldön volt, ő lett a vezetője is, s az ő irányításával kínozták a foglyokat. Demokrata párti politikusok levélben máris jelezték a Haspel kinevezése miatti aggodalmaikat Donald Trump elnöknek.

Bár a 65 éves Rex Tillerson leváltása váratlan volt, mégsem érte meglepetésként az elemzőket. Az elnök és külügyminisztere között lényeges külpolitikai és nemzetbiztonsági kérdésekben volt véleménykülönbség, és a személyes viszonyuk sem volt jó. Az iráni atomalku megítélésében, az Észak-Koreával folytatandó tárgyalások, valamint például a párizsi klímaegyezményből történő washingtoni kilépés ügyében Tillerson köztudomásúan más álláspontot képviselt, mint Donald Trum Ezt maga Trump is megerősítette kedden újságíróknak, amikor a Fehér Ház előtt azt mondta: Mike Pompeóval "mindig azonos hullámhosszon vagyunk". Az elnök az iráni többhatalmi atomalkut emelte ki, amelynek megítélésében teljes a nézetazonosság közte és Pompeo között, mindketten az amerikai nemzetbiztonságra nézve fenyegetésnek tartják ugyanis a többhatalmi megállapodást. Trump megerősítette azt is, hogy fontos külpolitikai kérdésekben már jó ideje nem egyeztetett Tillersonnal négyszemközt.

Az elnök és a külügyminiszter személyes viszonya sem volt jó. A The New York Times keddi információi szerint például Trumpot kifejezetten bosszantotta Tillerson testbeszéde: a tárcavezető ugyanis mindig forgatta a szemét a megbeszéléseken, ha valamiben nem értett egyet az elnökkel. Tavaly ősszel, amikor sajtóhírek szerint Tillerson egy megbeszélésen állítólag lehülyézte az elnököt, már szóba került a távozása, akkor azonban Mike Pence alelnök közbenjárására maradt a posztján. Sajtóhírek azóta szóltak esetleges távozásáról.

Magát Rex Tillersont meglepetésként érte leváltásának híre, nem számított rá, és az elnök Twitter-bejegyzéséből szerzett tudomást róla. "A miniszternek teljes mértékben szándékában állt posztján maradni, tekintettel a fontos nemzetbiztonsági kérdésekben tapasztalható, kézzelfogható előrehaladásra" - fogalmazott újságíróknak Steve Goldstein, közpolitikáért felelős külügyi államtitkár. Goldstein azt is elmondta, hogy Tillerson kedden nem beszélt az elnökkel és nem tudja, hogy konkrétan mi szolgáltatott okot az elbocsátására.

A miniszter a múlt héten afrikai körúton járt, és az első sajtóhírek szerint a hétvégén rosszul érezte magát, ezért egy nappal megrövidítette a körutat. A The Wall Street Journal azonban kedden - külügyi forrásokra hivatkozva - azt írta, hogy pénteken a Fehér Ház egyik tisztségviselője telefonon hívta fel Afrikában és azonnali hatállyal hazarendelte őt.

Az amerikai diplomácia irányítója hétfőn nyilatkozatban támogatta London Moszkvát okoló álláspontját egy Dél-Angliában élő orosz kettős ügynök megmérgezése ügyében. Az ideggázzal elkövetett mérgezés "nyilvánvalóan Oroszországból jött és bizonyosan meglesz rá a válasz" - fogalmazott Tillerson, miközben a Fehér Ház nem nyilvánult meg az ügyben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!