Donald Trump elnök támogatja republikánus szenátorok új tervezetét a legális bevándorlásról

Külföld, 2017.08.02

Donald Trump amerikai elnök támogatásáról biztosította két republikánus szenátor tervezetét a legális bevándorlás új szabályozásáról.

Tom Cotton Arkansas állam és David Perdue georgiai republikánus szenátorok áltla előterjesztett törvényjavaslat - amelyet a Fehér Házban Donald Trump elnök jelenlétében mutattak be - radikálisan csökkentené az Egyesült Államokba legálisan bevándorló, nem szakképzett emberek számát. A tervezet nem családi kapcsolatok, hanem képzettség és érdemek alapján és elsősorban angolul beszélőknek tenné lehetővé a bevándorlást az országba.

A javaslat évi kvótát állapít meg, eszerint évente ötvenezernél többen nem kaphatnának letelepedési engedélyt. "Ez a törvény egész bevándorlási rendszerünk fél évszázad óta legfontosabb reformja" - kommentálta a két szenátor előterjesztését Donald Trump a Fehér Házban. Egyúttal megköszönte nekik a szerinte "történelmi jelentőségű" előterjesztést. Az elnök hangsúlyozta, hogy - amennyiben elfogadják - törvény alapvetően megváltoztatja a zöldkártyák kiadásának rendszerét. A tervezet szerint új módszert dolgoznának ki arra, hogy ki kaphatna zöldkártyát, amely nem állampolgárságra, hanem tartózkodásra és munkavállalásra jogosít. Családegyesítés címén például nem járna és azok a szakképzett bevándorlók kaphatnák meg, akik beszélnek angolul és képesek eltartani magukat és családjukat az Egyesült Államokban.

A Fehér Ház szerint a legális bevándorlók közül csak minden tizenötödik felel meg e kritériumoknak. "Évente átlagosan egymillió legális bevándorló érkezik az országba, nagy részük kevéssé, vagy alig szakképzett" - fogalmazott Donald Trump, aki azzal érvelt, hogy túl sokáig és túl sokan érkeztek az Egyesült Államokba alacsony képzettséggel. Hangsúlyozta, hogy a törvényjavaslat "nemcsak visszaállítja versenyképességünket a 21. században, hanem helyreállítja az Amerika és állampolgárai közötti szent köteléket, és elsődlegesnek tekinti az amerikai családok és Amerika érdekeit".

A törvényjavaslatot előterjesztő két szenátor közölte: a tervezett új rendszer mintájául a kanadai és az ausztrál bevándorlási törvény szolgált.

Hasonló törvényjavaslattal próbálkozott 2007-ben George W. Bush, akkori elnök is, terve azonban a kongresszusban elbukott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!