Donald Trump elnöki rendeletet írt alá az egyházak politikai szerepvállalásának könnyítéséről

Külföld, 2017.05.04

Elnöki rendeletet írt alá  Donald Trump az  amerikai egyházak, a kisebb vallási csoportok és az egyházi jótékonysági szervezetek politikai szerepvállalásának megkönnyítéséről.

Az elnöki rendelet célja - a Fehér Ház megfogalmazása szerint - "a vallásszabadság erőteljes védelme és segítése", továbbá azon "terhek enyhítése", amelyeket az egyházi és vallási csoportok vezetőinek politikai szerepvállalását tiltó törvény jelentett.

A rendelet felold egy sor, Barack Obama elnöksége idején született korlátozást. Így például ismét lehetővé teszi a munkaadóknak, hogy - vallási meggyőződésből - megtagadhassák alkalmazottaiktól, hogy a cég által támogatott egészségbiztosításuk fedezze a fogamzásgátlók finanszírozását. Ugyanakkor megkönnyíti a rendelet egy korábbi örvény előírásainak lazítását is. Az adóhivatal által szigorúan betartatott törvény szerint az adómentességet élvező egyházak és vallási szervezetek nem folytathatnak politikai tevékenységet. A törvényt ugyanakkor az elnöki rendelet teljes egészében nem mondta ki semmisnek, hiszen ehhez a kongresszus döntése, illetve szavazása lenne szükséges. Trump rendelete érintetlenül hagyta Obama volt elnöknek azt a döntését, amely megtiltotta, hogy egyházak, vallási szervezetek megtagadhassák homoszexuálisok alkalmazását. A Fehér Házban tartott aláírási ceremónián részt vett Mike Pence alelnök is, aki 2015-ben, akkor még indianai kormányzóként, hasonló törvényt írt alá.

Az ünnepségen Donald Trump fontosnak mondta, hogy rendeletét éppen az Országos Imanapon írta alá. Az Országos Imanapot 1952 óta évente, mindig május első csütörtökjén tartják az Egyesült Államokban, s ezen a napon arra kérik az amerikaiakat, hogy meditáljanak és imádsággal forduljanak Istenhez.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!