Donald Trump hiányolja az Obama-kormányzat elleni nyomozást az elnökválasztási folyamat vélt orosz befolyásolásának ügyében

Külföld, 2018.02.21

Donald Trump amerikai elnök hiányolja az elődje, Barack Obama kormányzata elleni nyomozást az elnökválasztási folyamatba történt állítólagos orosz beavatkozás ügyében.

Trump Twitter-bejegyzésben tette fel a kérdést: "Ha minden orosz beavatkozás az Obama-kormányzat idején történt, egészen (2017.) január 20-ig, akkor ők miért nem alanyai a nyomozásnak? Miért nem folyik nyomozás a demokraták bűncselekményeiben? Kérdezzék meg Jeff Sessiont!" Az elnök elírta Sessions igazságügyi miniszter nevét, de pár perccel később, újabb mikroblog-bejegyzésben korrigálta a hibát.

Jeff Sessions korábban kivonta magát az igazságügyi minisztérium Oroszország vélt szerepével kapcsolatos valamennyi vizsgálatából, miután kiderült, hogy a szenátus igazságügyi bizottsága előtt nem pontosan számolt be az Egyesült Államokban akkreditált orosz nagykövettel a 2016-os elnökválasztási kampány idején folytatott kétszeri beszélgetéséről.

Donald Trump többször is nyilvánosan hangot adott elégedetlenségének Sessions visszavonulása miatt, s tavaly ősszel amerikai sajtóhírek még azt is meglebegtették, hogy az elnök megválna az igazságügyi minisztertől.

Amióta a múlt pénteken Rod Rosenstein, Sessions helyettese bejelentette, hogy Robert Mueller különleges vizsgálóbíró előterjesztése nyomán az igazságügyi tárca vádat emel 13 orosz állampolgár és 3 orosz szervezet ellen, mert bizonyítékaik szerint beavatkoztak a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba, Donald Trump többször is bírálta elődje, Barack Obama kormányát. Trump azt sugalmazta, hogy az orosz tevékenységre az Obama-kormányzat nem reagált. A republikánusokhoz közel álló rádiós személyiségek, köztük például Rush Limbaugh, - akinek napi műsorát több mint tízmilliónyian hallgatják - napok óta bejátsszák Barack Obamának az elnökválasztások előtti hetekben elhangzott beszédét, amelyben az akkori elnök leszögezte, hogy semmiféle beavatkozás a választási folyamatba nem lehetséges, a választás eredményét mindenkinek el kell majd fogadnia.

Obama elnök ugyanakkor elnöksége utolsó heteiben - válaszul az orosz beavatkozási kísérletekre - elrendelte két orosz diplomáciai épület bezárását az Egyesült Államokban. Joe Biden volt alelnök pedig a múlt hónapban egy interjúban azt állította, hogy Obama a 2016-os választási kampány idején szerette volna, ha a kongresszus vezető republikánusai felszólalnak a törvényhozásban az orosz beavatkozás ellen, ám Mitch McConnell, a szenátus republikánus frakciójának vezetője elhárította ezt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!