Donald Trump meghívta az új dél-koreai államfőt, a CIA észak-koreai részleget hoz létre

Külföld, 2017.05.11

Donald Trump amerikai elnök meghívta Washingtonba Mun Dzse In dél-koreai elnököt, aki szerdán tette le hivatali esküjét Szöulban.

A Fehér Ház közleménye szerint az amerikai elnök telefonon gratulált a dél-koreai politikusnak, mind a választási győzelemhez, mind pedig a "békésen lebonyolított demokratikus hatalomátadáshoz".

A telefonbeszélgetés során Trump és Mun megegyezett abban, hogy folytatják a két ország baráti és szövetségesi viszonyának elmélyítését. Trump elnök kifejtette: türelmetlenül várja az együttműködést Mun elnökkel, és a lehető legrövidebb időn belül szeretné vendégül látni őt Washingtonban. A dél-koreai államfő elfogadta a meghívást, a látogatás időpontjáról azonban később egyeztetnek.

Mun elnök a megválasztása után bejelentette: megfelelő körülmények esetén szívesen ellátogatna Észak-Koreába is. Trump pedig pár nappal ezelőtt - a washingtoni politikában sokakat meglepve - arról beszélt, hogy "megtiszteltetésnek venné", ha tárgyalhatna az észak-koreai vezetővel.

Szerdán a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) vezetője, Mike Pompeo közleményben tudatta: az ügynökségen belül új részleget hoznak létre, amely kifejezetten az észak-koreai fenyegetéssel foglalkozik majd. A részleg nem külön költségvetésből, hanem a CIA és más hírszerző szervek anyagi forrásaiból gazdálkodik és elsősorban az észak-koreai ballisztikus és nukleáris rakétaprogram jelentette fenyegetéseket elemzi majd.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!