Donald Trump megkezdte izraeli látogatását

Külföld, 2017.05.22

Donald Trump amerikai elnök megkezdte hétfőn az izraeli látogatását, és a tel-avivi Ben Gurion repülőtéren mondott rövid beszédében kiemelte az Egyesült Államok és Izrael erős szövetségét, valamint reményét fejezte ki, hogy az arab országok is készen állnak a terrorizmus elleni harcra és a kapcsolatok javítására Izraellel.

Donald Trumpot a repülőtéren Reuven Rivlin izraeli államelnök és Benjámin Netanjahu miniszterelnök fogadta.

Amerikai elnök még soha nem érkezett Izraelbe ilyen "hamar", négy hónappal a beiktatása után. Ezt az izraeli tízes tévécsatorna hírmagyarázói Trump elnök eltökélt szándékával magyarázzák, amellyel meg kívánja oldani a Közel-Kelet évtizedek óta egyik legsúlyosabb konfliktusát, a palesztin-izraeli viszályt, amiben elődei jórészt kudarcot vallottak.

Az izraeli média felhívja a figyelmet arra, hogy az utolsó pillanatban változás történt a repülőtéri fogadás programjában, mert vasárnap még azt írták az izraeli újságok, hogy Trump csak Rivlinnel és Netanjahuval ráz kezet, de végül az amerikaiak mégis úgy döntöttek, hogy külön kézfogással üdvözli az összes fontosabb tisztség viselőjét és a minisztereket is, és nem csak lerövidített, hanem hosszabb fogadási ceremóniát tartanak a tűző napsütés ellenére.

Rivlin repülőtéri üdvözlő beszédében hangsúlyozta, hogy a világnak, a Közel-Keletnek és Izraelnek erős Amerikára van szüksége, s Jeruzsálem és Washington közös értékeket vall. Netanjahu történelminek nevezte Trump látogatását, mert amerikai elnök először veszi első külföldi útjának célállomásai közé Izraelt. Az izraeli kormányfő hangsúlyozta országa terrorizmus elleni küzdelmének fontosságát, beszélt országa béketörekvéseiről, a vallásszabadságról, arról, hogy a keresztények szabadon gyakorolhatják a vallásukat Izraelben.

Donald Trump rövid beszédében az erős amerikai-izraeli szövetséget emelte ki, kifejezte reményét, hogy az arab országok is készen állnak a terrorizmus elleni harcra, és a kapcsolatok javítására Izraellel. Felszólította a térségbeli vezetőket, hogy működjenek együtt a béke megteremtése érdekében. Azt is mondta, hogy ilyen tekintetben új reményekkel töltötte el a szaúd-arábiai látogatása.

"Ritka lehetőség áll előttünk a biztonság, a stabilitás és a béke megteremtésére a térség és népei számára... De ezt csak együttműködve érhetjük el. Nincs más kiút" - hangoztatta Trump reptéri beszédében.

A repülőtérről az izraeli és az amerikai elnök helikoptereken Jeruzsálembe utazik, az államelnöki rezidencián folytatandó tárgyalásokra. Utána Donald Trump az óvárosban felkeresi Jeruzsálem két legszentebb helyét, a Jézus keresztre feszítésének és sziklasírjának helyén felépített Szent Sír-bazilikát és a Siratófalat, ahová nem kísérik el izraeli vezetők, mivel csupán "magánlátogatást" tesz ott.

Hivatalban lévő amerikai elnök még soha nem járt a jeruzsálemi óvárosban, mert vitatott a hovatartozása: Izrael magáénak tekinti - különösen a Siratófalat -, de mivel 1967-ben elfoglalta Jordániától, a nemzetközi jog szerint megszállt területnek minősül.

Donald Trump az esti órákban tárgyal a Dávid király nevét viselő szállodában Benjámin Netanjahuval, majd díszvacsorára indul a kormányfői rezidenciára.

Az amerikai elnök kedd délelőtt találkozik Betlehemben Mahmúd Abbász palesztin elnökkel. Aznap felkeresi a Jad Vasem Holokauszt Múzeumot is, majd befejező programjaként az Izrael Múzeumban mond beszédet.

Donald Trump első hivatalos külföldi körútja első állomásáról, Szaúd-Arábiából érkezett Izraelbe, ahonnan Olaszországba, illetve a Vatikánba utazik majd tovább, hogy találkozzon Ferenc pápával.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!