Donald Trump nyilatkozatot írt alá a Martin Luther King emléknap tiszteletére

Külföld, 2018.01.12

Nyilatkozatot írt alá Donald Trump amerikai elnök pénteken az afroamerikai polgárjogi harcos, Martin Luther King emléknapja tiszteletére, "nagy amerikai hősnek" nevezve őt.

A Fehér Házban tartott rövid megemlékezésen Donald Trump leszögezte: " ezen a napon Martin Luther Kinget ünnepeljük, mert kiállt az amerikaiak számára értékes, magától értetődő igazság mellett, amely szerint nem számít a bőrünk színe, vagy a hely, ahol születtünk, Isten valamennyiünket egyenlőnek teremtett".

Rövid beszédében az elnök dicsérte Martin Luther Kinget, mert kiállt az afroamerikaiak jogai mellett, majd átadta a szót Ben Carson építésügyi és városfejlesztési miniszternek. Carson, aki afroamerikai politikus, hosszan méltatta ifjú Martin Luther King életútját, emlékeztetett a meggyilkolt politikus 55 évvel ezelőtt elhangzott, történelmi jelentőségű washingtoni beszédére, amelyben elhangzottak híres szavai: "Van egy álmom...".

1963. augusztus 28-án, a washingtoni Lincoln-emlékműnél tartotta Martin Luther King pályafutása leghíresebb szónoklatát, melyben a faji diszkrimináció felszámolására szólította fel az Egyesült Államok törvényhozóit,

Carson méltató szavai után Donald Trump aláírta a proklamációt. Ronald Reagan elnöksége óta egyébként valamennyi amerikai elnök nyilatkozatot ír alá ezen a nemzeti ünnepen.

A jelenlévő újságírók kérdéseket akartak feltenni Donald Trumpnak az előző nap a Haitiból, Salvadorból és az afrikai országokból érkezett bevándorlók szülőhazájáról tett, a szóban forgó országokat "pöcegödör államoknak" nevező becsmérlő kijelentéseiről, az elnök azonban szó nélkül távozott. Donald Trump a Fehér Házból hivatalos orvosi vizsgálatra a washingtoni Walter Reed katonai kórházba ment. Ez elnöksége első hivatalos orvosi vizsgálata, amelyet egyébként óriási médiaérdeklődés kísér.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!