Donald Trumpnak nyilvánosságra kell hoznia, hogy kiket fogadott floridai üdülőkomplexumában

Külföld, 2017.07.17

Donald Trump amerikai elnöknek egy bírói döntés értelmében nyilvánosságra kell hoznia, hogy kiket fogadott a floridai Palm Beachen lévő üdülőkomplexumában, a Mar-a-Lago villában.

A döntést egy New York-i bíróság hozta hétfőn, az Állampolgárok a Felelősségért és az Etikáért Washingtonban (CREW) nevű civil szervezet keresete nyomán. A bíró elfogadta a civil szervezet érvelését, miszerint átláthatóságra van szükség az elnök munkájában és környezetében.

"A közvéleménynek joga van tudni, hogy kivel találkozik az elnök és a környezetében dolgozók csapata" - érvelt bírósági beadványában Noah Bookbinder, a CREW igazgatója.

Beiktatása óta Donald Trump többször látogatott a floridai Pam Beachen lévő, Mar-a-Lago nevű luxusvillájába, amelyet "téli Fehér Háznak" keresztelt el, és ahol tekintélyes külföldi vendégeket is fogadott, köztük például a japán miniszterelnököt, a kínai elnököt vagy az izraeli kormányfőt.

A Mar-a-Lagóban bonyolított tárgyalások sok kérdést felvetettek, eddig elsősorban a sajtóban. A többi között azt, hogy megfelelően biztosítható-e a villakomplexum biztonsága, a hivatalos tárgyalások titkossága, illetve, hogy mennyibe kerülhet ez az amerikai adófizetőknek. A CREW az első szervezet, amely az átláthatóság jegyében bírói úton kívánja tisztázni e kérdéseket.

A Fehér Ház közleményben tudatta, hogy készséggel áll rendelkezésre és a megjelölt határidőig - szeptember 8-ig - megküldi a Mar-a-Lagóba látogatók névsorát és a vizitek költségeit. Az elnöki hivatal közleménye kitér arra is, hogy szívesen megküldi a Fehér Házban látogatást tett politikusok és személyiségek névsorát is.

A Mar-a-Lago üdülőkomplexum magánklub, Donald Trump tulajdonában van, ám villáit fizetős klubtagok is látogatják.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!