Donald Tusk: a lengyel kormány politikája Oroszország terveibe illik

Külföld, 2017.11.19

Élesen bírálta a varsói vezetés politikáját vasárnap Donald Tusk, az Európai Tanács lengyel elnöke, aki szerint az elmúlt évek lengyelországi fejleményei tökéletesen illeszkednek Oroszország terveibe.

"Feszült vita Ukrajnával, elszigetelődés az Európai Unión belül, elmozdulás a jogállamiságtól és a bírói függetlenségtől, támadás a nem kormányzati szektor és a szabad sajtó ellen. A kormánypárt stratégiájáról vagy a Kreml tervéről van szó? A kettő túlságosan hasonló ahhoz, hogy nyugodtan aludhassunk" - írta az egykori lengyel miniszterelnök a Twitteren.

Válaszüzenetében Beata Szydlo lengyel miniszterelnök azzal vádolta Tuskot, hogy az Európai Tanács elnökeként semmit nem tett az országért, pozícióját arra használja fel, hogy támadja a lengyel kormányt, támadja Lengyelországot.

Februárban az uniós tagállamok közül egyedül Lengyelország szavazott az ellen, hogy Donald Tuskot két és fél évre újraválasszák az Európai Tanács élére.

Az utóbbi években számos bírálat érte a 2015-ös lengyelországi választások nyomán abszolút többséghez jutott Jog és Igazságosság (PiS) pártot, elsősorban amiért szorosabb ellenőrzés alá vonta a közmédiát, és korlátozta az alkotmánybíróság hatáskörét. Varsó szerint a törvénymódosítások tökéletesen megfelelnek a jogállamiság elveinek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!