Egy amerikai fellebbviteli bíróság a Michael Flynn elleni eljárás megszüntetéséről döntött

Külföld, 2020.06.24

A washingtoni fellebbviteli bíróság szerdán a Michael Flynn volt nemzetbiztonsági tanácsadó elleni eljárás kötelező megszüntetéséről döntött.

Michael Flynn a Trump-kormányzat első nemzetbiztonsági tanácsadója volt. Annak idején azért emeltek ellene vádat, mert hamis tanúvallomást tett a Mueller-bizottság vizsgálatai során. A Robert Mueller vezette bizottság a 2016-os amerikai elnökválasztásba történt orosz beavatkozást vizsgálta, továbbá azt, hogy volt-e "összejátszás" Donald Trump kampánycsapatának munkatársai és oroszok között Trump választási győzelme érdekében. Ez utóbbi kérdésben egyébként a bizottság tisztázta a felhozott gyanúk alól a Trump-kampánytörzs munkatársait.

Flynn a vizsgálat során 2017 decemberében elismerte, hogy hamis információkat adott az akkori washingtoni orosz nagykövettel, Szergej Kiszljakkal folytatott megbeszéléseiről. Később azonban - miután ügyvédet cserélt - visszavonta e beismerést és bejelentette, hogy a vizsgálatot folytatók vezették félre és "csalták csapdába" őt. A William Barr vezette szövetségi igazságügyi minisztérium közben külső bíró bevonásával vizsgálatot indított a Mueller-bizottság munkája ügyében, s eddig nyilvánosságra hozott adatai és információi tanúsága szerint több szabálytalanságot és törvénysértést tárt fel. Flynn ügyvédje ezekre hivatkozva kérte a védence elleni vád ejtését és az eljárás megszüntetését, majd ezt követően - az idén májusban - az igazságügyi tárca ugyanerre szólította fel az üggyel foglalkozó bíróságot.

Emmet Sullivan szövetségi bíró azonban elutasította a minisztérium kérését. Ezek után döntött a washingtoni szövetségi fellebbviteli bíróság szerdán Michael Flynn javára.

Indoklásában a három tagú legfelsőbb bíróság elnöke, Neomi Rao úgy fogalmazott: mivel a Sullivan vezette alsóbb fokú bíróságnak "nem volt oka a kétkedésre" az igazságügyi minisztérium döntését illetően, helytelen volt ilyen körülmények között folytatnia az ügyet és újabb meghallgatásokat elrendelnie. "Ha újabb bizonyítékok merülnek el egy bűnügyi vizsgálat során, akkor a végrehajtó szervezetnek szükségszerűen felhatalmazása van arról dönteni, hogy a további büntető eljárás nem szolgálja az igazságszolgáltatás érdekeit" - hangsúlyozta Rao.

Donald Trump amerikai elnök a Twitteren "nagyszerűnek" nevezte a fellebbviteli bíróság döntését.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!