Egy olasz bűnszövetkezet pénzét tisztára mosó gyanúsítottat vettek őrizetbe Romániában

Külföld, 2018.04.12

Egy több mint másfél évtizede Romániában élő és több millió eurós ingatlanügyleteket lebonyolító olasz állampolgárt vett őrizetbe csütörtökön a román szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT).

Az őrizetbe vett I. N.-t azzal gyanúsítják, hogy négy romániai cégén keresztül valójában az olasz Zagaria-bűnszövetkezetet pénzelte, illetve annak bevételeit mosta tisztára "a törvényesség látszatát keltő" pénzügyi manővereken keresztül.

Az Adevarul című lap tudni véli, hogy a Pitesti városában ingatlanfejlesztőként ténykedő, korszerű wellnessközpontot és legalább négyszáz lakást építtető Nicola Inquietóról van szó, akinek a vagyonát most zárolták.

A lap szerint a román és olasz hatóságok lehallgatások százait lebonyolítva és banki ügyletek ezreit ellenőrizve gyűjtöttek terhelő bizonyítékokat Inquieto ellen, az olasz nyomozók pedig számos romániai ingatlanról derítették ki, hogy valójában a gyanúsított tulajdonában vannak.

Az ügyben végzett négy házkutatáshoz és a gyanúsított őrizetbe vételéhez a rendőrség kommandósait és a csendőrség speciális egységeit mozgósították. A gyanúsítottat a nápolyi ügyészség által kiadott európai elfogatóparancs alapján vették őrizetbe, és várhatóan kiadják Olaszországnak.

A Calesi-klán főnökét, a dél-olaszországi camorra bűnszervezet utolsó körözött vezérét, Michele Zagariát 2011 decemberében, egy föld alatti betonbunkerből markológépekkel és légkalapáccsal ásta ki az olasz rendőrség. A Nápolyt és Campania tartományt uraló camorra gyilkossággal, zsarolással és bűnszövetkezéssel vádolt, őrült tettei miatt Capastorta (Csavarodott) néven emlegetett főnökét még elfogása előtt, a Calesi-klán tagjai ellen lefolytatott, 12 évig tartó büntetőperben távollétében életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!