TV műsor

Egy Roszatom-cég felfüggesztette orvosi izotópprojekjét Irán fordói erőművében az urándúsítás újraindítása miatt

Külföld, 2019.12.05

Pogár Demeter, az MTI trudósítója jelenti:<br />&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;Moszkva, 2019. december 5., csütörtök&nbsp;&nbsp;(MTI)- Az urándúsítás Teherán általi újraindítása miatt a Roszatom, szennyeződés veszélyére hivatkozva, felfüggesztett egy orvosi izotópprojektet Irán fordói nukleáris erőművében - közölte az orosz állami nukleáris energetikai vállalata egyik leányvállalata, a TVEL csütörtökön honlapján.

A kommüniké szerint a TVEL 2017 óta dolgozott Fordóban két centrifuga-lépcsősor módosításán orvosi célokra hasznosítható, stabil tellúr- és xenon-izotópok előállítására. Ugyanabban a teremben azonban november 6-án az irániak két másik gázcentrifuga-lépcsősort uránium-hexafloriddal töltöttek fel. Ezt a 2015-ös atomalkuban vállalt önkéntes kötelezettségeik fokozatos feladásának lépéseként tették.

A TVEL szerint a lépés technológiai szempontból lehetetlenné teszi a projekt megvalósításának folytatását.

"Az urándúsítás és a stabil izotópok előállítása nem folytatható egyazon helyiségben, mert a levegőben és a berendezéseken nyomokban elkerülhetetlenül megjelenik az urán, ami nem egyeztethető össze az izotópok orvosi célú alkalmazásával" - állt a közleményben.

A TVEL szerint a projekt újraindításához le kell állítani és le kell szerelni az urándúsítást végző centrifugákat, valamint alaposan meg kell tisztítani a helyiséget és a berendezéseket. A cég e feltételek teljesítéséig felfüggesztette a munkálatokat és erről az iráni felet is tájékoztatta.

A TVEL szerint az orvosi izotópprojekt összhangban állt az iráni nukleáris program ügyében 2015-ben elfogadott nemzetközi megállapodással, az úgynevezett közös átfogó cselekvési tervvel. A munkálatokról a terv végrehajtását koordináló közös bizottság és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség is rendszeres tájékoztatást kapott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!