TV műsor

Egy cseh lap szerint Lengyelország a háborús jóvátétel követelésével éket ver a visegrádi országok közé

Külföld, 2017.09.13

Lengyelország azzal, hogy jóvátételt követel Németországtól a második világháborús károkért, éket ver a visegrádi csoport országai közé - állítja szerdai jegyzetében a Lidové Noviny című cseh napilap.

"Lengyelország esélye, hogy Németországban sikerrel járhat, gyakorlatilag egyenlő a nullával. Annál nagyobb az esélye annak, hogy Lengyelország Berlin elleni támadásaival felbomlasztja a visegrádi szövetséget" - írja a tekintélyes újságban Zbynek Petrácek kommentátor.

Míg a kommunista rendszerrel szerzett tapasztalatok összekötik a visegrádiakat, addig a második világháborús tapasztalatok megosztják a négy országot - szögezi le a szerző. Rámutat: Lengyelország volt az egyetlen ország Európában, ahol a második világháború idején nem jött létre egy, a németekkel kollaboráló kormány. Csehországnak volt kollaboráns kormánya, de ugyanakkor otthon és külföldön is erős volt az ellenállás. Szlovákia és Magyarország pedig a második világháború idején a harmadik birodalom szövetségesei voltak.

Hogyan tudnának ezek az államok megegyezni a Németországnak benyújtott jóvátételi követelésükben? - kérdezi a szerző. Hozzáteszi: Prágának, Pozsonynak és Budapestnek nem érdeke a kapcsolatok kiélezése Németországgal.

Zbynek Petrácek szerint ugyanakkor a lengyel érzelmek érthetőek. Bár a lengyel politikusok közül senki nem mondja ki, de Varsó ezzel reagál az őt ért kemény bírálatokra, feddésekre. "Lényegében ugyanis azt mondja: ha ti, tehát a Németország vezette Európai Unió, minket bíráltok, és azt mondjátok, hogy nem tartozunk a fejlett Európába, akkor mi, lengyelek, egyre erősebben jelezzük, hogy a ti +szuperfejlettségetek+ a közelmúltban több millió emberéletet követelő károkat okozott nekünk" - olvasható a konzervatív cseh napilapban.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!