Egy felmérés szerint az ANO mozgalom nyerheti a cseh parlamenti választást

Külföld, 2017.09.25

Nagy előnnyel az Andrej Babis milliárdos vezette ANO mozgalom nyerte volna a parlamenti választást Csehországban, amennyiben a voksolásra szeptember közepén került volna sor - derült ki abból az országos felmérésből, amelynek eredményét hétfőn hozták nyilvánosságra Prágában.

Csehországban október 20-ra és 21-re van kiírva a képviselőházi választás. A voksolás Csehországban már hagyományosan két napig tart.

A CVVM közvélemény-kutató intézet felmérése szerint a öt héttel a hivatalos időpont előtt az ANO mozgalomra voksolt volna a megkérdezettek 30,9 százaléka, míg a második helyen lévő Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) 13,1 százalékot, a harmadik helyen lévő kommunista párt (KSCM) 11,1 százalékot kapott volna.

A jelenlegi parlamenti pártok közül még az ellenzéki Polgári Demokratikus Pártnak (ODS) és a kereszténydemokrata néppártnak lennének (KDU-CSL) képviselői az új alsóházban, míg a jobboldali TOP 09 párt 4,4 százalékkal az ötszázalékos parlamenti küszöb alatt maradt. Az ODS támogatottsága 9,1 százalék, a kereszténydemokratáké 6,2 százalék.

Új pártként bekerülne a parlamentbe a Kalózpárt 6,4 százalékos és a Szabadság és Közvetlen Demokrácia mozgalom 7,3 százalékos támogatottsággal.

A legutóbbi képviselőházi választást 2013 őszén a CSSD nyerte 20,45 százalékos támogatással az ANO (18,65 százalék) és a kommunisták (14,91 százalék) előtt. Kormányt a CSSD, ANO és a KDU-CSL hármas koalíció alakított.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!