TV műsor

Egy félmeztelen Femen-aktivista Kijevben hajtott végre tiltakozó akciót

Külföld, 2017.11.07

A Femen ukrán jogvédő szervezet egyik aktivistája félmeztelenre vetkőzve felmászott kedden Kijev belvárosában emlékműként kiállított tüzérségi ágyúra, sajátos módon emlékezve a november 7-i oroszországi bolsevik hatalomátvétel századik évfordulójáról.

A járókelők közül többen mobiltelefonjaikkal felvették a rendhagyó jelenetet, ami néhány percig tartott. Ezután az aktivista lemászott az emlékműről, vörös zászlóval betakarta felső testét, közben azt kiabálta, hogy "le a csokis hidrával", amivel nyilvánvalóan az édesipari gyártulajdonosra, Petro Porosenko ukrán elnökre célzott. Ezután a parlament irányában elhagyta a helyszínt, de a rendőrök útközben feltartóztatták. Arról nincs információ, őrizetbe vették-e az aktivistát.

A nem csupán a nők jogait képviselő, de politikai kérdésekben is gyakran állást foglaló FEMEN civil szervezet az utóbbi időben ismét aktivizálódott Ukrajnában. Szeptember elején egyik aktivistájuk úgyszintén félmeztelenre vetkőzve felmászott a kijevi parlament épülete előtti szoborra, hogy csengővel a kezében és az iskolás lányok egyenruháját jelképező kockás miniszoknyában "köszöntse" az ukrán törvényhozást, mint "a korrupció iskoláját" az őszi ülésszak kezdete alakalmából.

Augusztus 23-án szintén az ukrán fővárosban mászott fel az eltávolított Lenin-szobor ott maradt talapzatára egy derékig meztelen Femen-aktivista lány, fején koronával, kezében pedig fáklyával, így jelképezve az amerikai Szabadság-szobrot.

A Femen női jogvédő szervezet 2013 augusztusában - még Viktor Janukovics, a Majdan-tüntetések nyomán hivatalából eltávolított államfő elnöksége alatt - jelentette be, hogy kivonul Ukrajnából az aktivistáit ért sorozatos támadások, indokolatlan házkutatások miatt. Attól fogva eddig leginkább Nyugat-Európában rendeztek - szokásaikhoz ragaszkodva - félmeztelenre vetkőzve különböző nyilvános akciókat.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!