Egyesült Államok: a georgiai hatóságok szövetségi segítséget kérnek Ahmaud Arbery meggyilkolásának ügyében

Külföld, 2020.05.11

Az amerikai Georgia állam helyi hatóságai szövetségi segítséget kértek az afroamerikai Ahmaud Arbery meggyilkolásának ügyében, amelynek sokak szerint elhibázott kezelése óriási felháborodást keltett az országban.

A 25 éves férfit még február 23-án gyilkolták meg a georgiai Brunswickban, miközben kocogott. A rendőrség előző csütörtökön, 74 nappal a bűncselekményt követően jelentette be, hogy gyilkosság és súlyos testi sértésével vádjával letartóztattak két fehér férfit, Gregory McMichael nyugalmazott rendőrnyomozót és a fiát, Travist.

A gyilkosság országos felháborodást keltett, miután a múlt hét elején nyilvánosságra került egy videofelvétel, amelyen jól látható, hogy Arberynek egy teherautó próbálja meg útját állni. A kocsiban ülő két fegyveres férfi kiszállt, földre teperte az áldozatot, majd három lövés dördült, és a fiatalember holtan maradt az utcán.

Donald Trump amerikai elnök "rendkívül zavarbaejtőnek" nevezte a felvételt, Joe Biden várható demokrata elnökjelölt "lincselést" emlegetett, Brian Kemp, Georgia republikánus kormányzója pedig "abszolút rémtettnek" minősítette a gyilkosságot. Georgiában tüntetések voltak, több híresség - köztük LeBron James profi kosárlabdázó, illetve Zoe Kravitz színésznő - is hallatta a hangját.

Az idősebb McMichael először azt állította, hogy Arbery az útját állta, s ezért keveredtek vitába, a lövések pedig "véletlenül" dördültek el. Később azonban már azt mondta, követte Arberyt, mert azt hitte, hogy ő felelős a környékbeli lopásokért.

Közben nyilvánosságra került egy másik videofelvétel is, amelyen az látszik, hogy Arbery egy építkezési területre sétált be, a gyanúsítottak szerint tolvajként. Azt ugyanakkor semmi sem támasztja alá, hogy a fiatalember bármit is eltulajdonított volna.

"Hivatalosan is felkértem a szövetségi igazságügyi minisztériumot, hogy indítson vizsgálatot az ügy eddigi kezelését illetően" - közölte a Twitteren Chris Carr, a georgiai igazságügyi tárca vezetője helyi idő szerint vasárnap este. Leszögezte, "teljes és átlátható" vizsgálatot kér az Arbery-ügyben.

Lee Merritt, az Arbery-szülők ügyvédje hétfőn üdvözölte, hogy Chris Carr a szövetségi hatósások segítségét kérte az ügy teljes feltárásához. Mint fogalmazott: a rendőrség "feltételezhetően szerette volna eltussolni" a történteket.

"Túl sok a kérdés, hogy miért így kezelték ezt az ügyet, miért kellett 74 nap a két gyilkos letartóztatásához" - írta hétfőn kiadott közleményében az ügyvéd.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!