Egyesült Államok: súlyos börtönbüntetés fekete ameriakaiak megfélemlítéséért és halálos megfenyegetéséért

Külföld, 2017.02.28

Súlyos börtönbüntetést szabtak ki fekete amerikaiak megfélemlítéséért és halálos megfenyegetéséért az Egyesült Államok déli szövetségi államában, Georgiában kedden.

Egy 26 éves férfit húszéves, s egy 25 éves nőt tizenöt éves börtönbüntetésre ítéltek a déli Georgia szövetségi államban, mert 2015-ben megfélemlítették fekete bőrű honfitársaikat és halálosan megfenyegettek egy afroamerikai családot.

A 26 éves José Torres és a 25 éves Kayla Norton a georgiai Atlanta mellett szervezett két évvel ezelőtt felvonulást konföderációs zászlókkal feldíszített teherautókkal. A konföderációs zászló a polgárháború előtti és alatti rabszolgatartó déli szövetségi államok lobogója volt s ma - éppen mivel a rabszolgatartáshoz kötődik - sokan a rasszizmus jelképének tartják.

Az autókonvoj több kisvároson keresztül hajtott át, majd megállt Douglasville városkában, egy fekete család háza előtt, amelynek kertjében éppen a nyolcéves gyermek születésnapját ünnepelték. Torres és Norton irányításával többen kiszálltak a teherautókból és azzal fenyegetőztek, hogy megölik a családot. Kayla Norton fegyvert is előrántott, majd átadta José Torresnak. Az azonnal kiérkező rendőrség kordonnal próbálta védeni a családot, amíg a teherautó-konvoj el nem indult.

A tárgyaláson a családi ünnepségen résztvevő egyik vendég egy helyi lap tudósítása szerint kifejtette: soha nem gondolta, hogy ilyesmi még előfordulhat.Norton az ítélethirdetés előtt bocsánatot kért a megfenyegetett családtól.

A vádat képviselő ügyészek szerint José Torres és Kayla Norton - akik három közös gyermeket nevelnek - egy fehér felsőbbrendűséget hirdető csoport tagjai voltak, s folyamatosan rasszista megjegyzésekkel zaklatták afroamerikai honfitársaikat. A bíróság úgy ítélte húszévi börtönre Torrest, hogy az utolsó hét évben feltételesen szabadlábra kerülhet. Hasonlóképpen döntött Kayla Norton ügyében is: tizenötéves börtönbüntetéséből hat esztendőt le kell töltenie, a fennmaradó évekre pedig próbaidőre bocsátják.

Két hónappal ezelőtt Dél-Karolinában a szintén fehér felsőbbrendűséget hirdető, 23 éves Dylann Roofot halálra ítélték, mert Charleston egyik metodista templomában 2015-ben tüzet nyitott az imádkozókra és kilenc afroamerikait megölt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!