Egyre hevesebb a vita olasz politika és egyház között a bevándorlók gyerekeinek állampolgárságáról

Külföld, 2017.06.19

Nem csillapodott a vita az Olaszországban letelepedett bevándorlók gyerekei olasz állampolgársága tervezett bevezetése miatt az ezt ellenző olasz pártok és az ezt szorgalmazó olasz katolikus egyház között.

Angelo Becciu érsek, szentszéki államtitkár-helyettes hétfőn úgy nyilatkozott, a Vatikán még nem mondott véleményt a kérdésben, de "egyházként amellett állunk, akinek védelemre van szüksége".

Becciu érsek kijelentésére Ignazio La Russa, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) képviselője hangsúlyozta, hogy Olaszország nem válhat "afrikai szülőszobává". Francesco Paolo Sisto, a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) képviselője azt mondta, az állampolgárság nem csupán jogi státust jelent, hanem mindenekelőtt kulturális és társadalmi identitást.

Napok óta tart a vita Olaszországban a letelepedett bevándorlók gyerekei állampolgárságának bevezetéséről.

A képviselőház által 2015 októberében már megszavazott törvénytervezet (latinul ius soli) olasz állampolgárságot kíván adni az Olaszországban bevándorló szülőktől születendő gyerekeknek, szüleik állampolgárságától függetlenül. Feltétel, hogy a szülők legalább egyike tartós időre szóló tartózkodási engedéllyel rendelkezzen az Európai Unió egyik tagállamában. Az olasz állampolgárság nem automatikus, a gyerekek szüleinek kell kérelmezni a gyerek 18 éves korának betöltéséig. Ha ezt a szülő nem teszi meg, a gyerek is kérelmezheti nagykorúsága után, húszéves koráig. A tervezet a törvény hatályba lépése előtt Olaszországban született bevándorlógyerekekre is vonatkozik. Ők nagykorúságuk elérése után kérelmezhetik az állampolgárságot, ha 18 éves korukig megszakítás nélkül Olaszországban éltek. Számítások szerint a törvény életbe lépésével több mint 800 ezren kérhetnek olasz állampolgárságot.

Paolo Gentiloni miniszterelnök, a törvénytervezetet benyújtó balközép Demokrata Párt (PD) politikusa szerint civilizációs kötelesség, hogy az Olaszországban született, olaszul beszélő, olasz iskolába járó gyerekeknek megadják az állampolgárságot.

Nunzio Galantino, az olasz püspöki kar (Cei) főtitkára elítélte az emberség helyett szavazatokat vadászó olasz pártokat.

Matteo Salvini, az Északi Liga vezetője visszaüzent, hangoztatva, hogy az egyház, ha nagyon akarja, fogadja be a migránsokat, de jobb lenne, ha az olasz szegényekkel és munkanélküliekkel foglalkozna.

A törvénytervezet szenátusi vitája június 15-én verekedésbe fulladt az Északi Liga tiltakozása miatt. Az Északi Liga, az FI és az FdI politikusai bejelentették, hogy kedden a római szenátus épületénél folytatják tiltakozó akciójukat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!