Egyre többen vállalnak gyereket Németországban

Külföld, 2017.11.16

Egyre többen vállalnak gyereket Németországban, a születések száma ötödik éve emelkedik, nem csak a bevándorlás miatt - írta csütörtökön a Die Welt című német lap.

A szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) adatai szerint 2016-ban 792 ezer gyerek született, ami 55 ezres emelkedés az egy évvel korábbihoz képest. A születésszám már 2012 óta rendre növekedik, de a tavalyi kiugró, 7,4 százalékos emelkedés még a Destatis szakértőit is meglepte.

A folyamatos növekedés több tényező összhatása. Fontos szerepe van annak, hogy az utóbbi években emelkedett az úgynevezett potenciális anyák száma, mert a családalapítás korszakába érkezett a második világháború utáni nagy népességnövekedés idején születettek gyermekeinek nemzedéke, amely a hetvenes évek vége és a nyolcvanas évek vége között született - mondta a Die Weltnek Felix zur Nieden, a Destatis demográfiai elemzésekkel foglalkozó főosztályának kutatója.

További fontos tényező a bevándorlás. Az anyák állampolgárság szerinti megoszlásáról még nincsenek részletes adatok 2016-ból, de a 2015-ös kimutatás már elkészült, és azt mutatja, hogy az újszülöttek 20 százalékának anyja nem német állampolgár. Körükben a románok, a bolgárok és a szíriaiak alkotják a legnagyobb csoportokat.

A bevándorlók körében általában véve is magasabb az úgynevezett teljes termékenységi arányszám (TTA) - amely azt mutatja meg, hogy átlagosan hány gyermeke születne egy nőnek az élete folyamán, ha az adott év termékenységi adatai állandósulnának -, 2015-ben 1,95 volt, míg a német állampolgárok körében 1,42-ről 1,43-ra emelkedett. Így az ország egészét jellemző TTA 1982 óta először ismét 1,5 volt.

Martin Bujard, a szövetségi népességtudományi kutatóintézet (BiB) kutatási igazgatója kiemelte: évek óta trendforduló zajlik, sikerült a termékenységi ráta csökkenését megállítani, és beindítani a növekedést, így a következő években 1,6-ra emelkedhet a TTA.

A fejlemény a bevándorlás mellett a hatékony családpolitikának tulajdonítható. A családi pótlék emelése és a napközbeni gyermekellátás intézményrendszerének fejlesztése révén már a jellemzően kevés gyermeket vállaló diplomások körében is nagyobb a kisgyermekes anyák foglalkoztatottsága a termékenységi ráta.

Azonban a népesség hosszabb távú fenntartásához az kellene, hogy a mutató elérje a 2,1-es értéket. Ehhez az eddiginél sokkal több családnak kellene vállalnia harmadik gyermeket - mondta a BiB kutatója.

Hozzátette, hogy tartós "babyboom" azért sem várható, mert a potenciális anyák száma 2020-tól csökkenésnek indul, így az újszülöttek száma akkor is visszaesik, ha a termékenységi ráta magas szinten stabilizálódik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!