Együttműködési lehetőségekről és az európai integrációról tárgyalt a szerb, az albán és az olasz külügyminiszter

Külföld, 2018.02.27

A térségbeli együttműködésről, az európai integrációról, a biztonságpolitikáról, valamint energetikai és infrastrukturális kérdésekről tárgyalt kedden Belgrádban Ivica Dacic szerb, Ditmir Bushati albán és Angelino Alfano olasz külügyminiszter.

Az olasz diplomácia vezetője kijelentette: Róma támogatja Szerbia és Albánia európai integrációját, valamint elégedettségének adott hangot, hogy Szerbia igyekszik rendezni a kapcsolatát Koszovóval, Albánia pedig mindent megtesz a korrupció és a szervezett bűnözés elleni harc erősítése végett. Hozzátette: Olaszország azt szeretné, ha mihamarabb megkezdődnének az uniós csatlakozási tárgyalások Albániával.

Ditmir Bushati albán külügyminiszter igyekezett tisztázni Edi Rama miniszterelnök két héttel ezelőtti kijelentését, amikor az albán kormányfő Koszovó függetlenségének tizedik évfordulóján azt mondta, Albániának és Koszovónak akár egy elnöke is lehetne. A külügyminiszter szerint a kormányfő szavait kiragadták a szövegkörnyezetből, Edi Rama arra utalt, hogy ha Koszovó és Albánia is csatlakozik az Európai Unióhoz, akkor olyan lesz, mintha közös vezetése lenne az országnak.

Ivica Dacic szerb külügyminiszter erre reagálva felhívta a figyelmet arra, hogy az ilyen kényes kérdések tekintetében mindig egyértelműen kell fogalmazni. Majd úgy folytatta: "hová vezetne az, ha a szerb kormányfő arról beszélne, hogy Szerbiának és a boszniai Szerb Köztársaságnak egy elnöke lesz".

Az albán, az olasz és a szerb külügyminiszterek két éve állapodtak meg abban, hogy rendszeresítik találkozóikat a regionális együttműködés és a jó kapcsolatok kiépítése érdekében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!