Ehud Olmert volt miniszterelnök hazatérhetett börtönéből Izraelben

Külföld, 2017.07.02

Ehud Olmert volt miniszterelnök vasárnap reggel elhagyhatta a Maszijáhu börtönt és hazatért tel-avivi otthonába - jelentette az izraeli tízes tévécsatorna.

Ehud Olmert, aki 2006 és 2009 között volt Izrael kormányfője, tavaly februárban kezdte meg büntetésének letöltését a Ben Gurion repülőtér közelében, Ramlében lévő Maszijáhu börtön különszárnyában. Büntetésének elengedett utolsó harmadában, a következő hónapokban korlátozások várnak a volt kormányfőre, kéthetente jelentkeznie kell a körzeti rendőrőrsön, és nem hagyhatja el Izraelt. 2018 májusáig, szabadulásának eredeti időpontjáig két jótékonykodással foglalkozó civil szervezetben önkéntes munkát is kell végeznie, de nem foglalkozhat adománygyűjtéssel munkája keretében.

Reuven Rivlin államelnök korábban bejelentette, hogy amennyiben kegyelmet kér, akkor felmenti a hetvenegy éves - és a tévétudósítás képei alapján lesoványodott - volt politikust az ilyenkor szokásos rendszabályok alól, és teljes mértékben visszanyerheti szabadságát.

Olmertet csalárd előnyszerzésért, megvesztegetésért és az igazságszolgáltatás munkájának akadályozásáért ítélték huszonhét hónapos börtönbüntetésre, de csütörtökön a kegyelmi bizottság úgy döntött, hogy tizenhat és fél hónap letöltése után hazamehet.

Az egykori kormányfő az utóbbi hetekben ismét összeütközésbe került a bűnüldöző szervekkel, mert a rendőrség szerint emlékiratainak megírásához államtitkokat tartalmazó, titkos iratokat csempészett ki a börtönből. A tízes tévé szerint ebben az ügyben hamarosan nyomozók keresik fel tel-avivi otthonában, és újabb vádirat elkészítését vették fontolóra, de a Háárec című újság értesülése szerint az államügyész várhatóan ejti ezt a vádat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!