EJEB: a szerb vállalatok nem jogosultak a délszláv háború előtti vagyonuk visszaszolgáltatására Horvátországtól

Külföld, 2018.02.23

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) határozata szerint a szerb vállalatok nem jogosultak az 1991-1995-ös délszláv háború előtt más egykori jugoszláv tagköztársaságban birtokolt vagyonuk visszaszolgáltatására, a testület elvetette a belgrádi Mladost Turist keresetét, amelyben a cég Horvátországtól visszakövetelte adriai-tengeri ingatlanát - közölte pénteken az EJEB mellett Horvátországot képviselő tisztségviselő.

A Mladost Turist egy nagyobb földterülettel rendelkezett a horvát tengerparton, Murter szigetén, Tisnóban, ahol egy gyermeküdülőt működtetett, amely jelenleg iskolaként működik.

A szerb vállalat beadványa szerint Horvátország kisajátította az ingatlant röviddel a horvát háború megkezdése után, de a 2004-ben kötött horvát-szerb jogutódlási megállapodás alapján köteles lett volna visszaadni, amit soha nem tett meg. A Mladost Turist azzal érvelt, hogy sérültek a jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló európai egyezményben a tulajdonhoz biztosított jogai.

A bíróság az igényt megalapozatlannak tartotta, a döntése végleges és nem lehet ellene fellebbezni - olvasható a horvát tisztségviselő közleményében.

Az EJEB elfogadta a horvát bíróságok indoklását, amely szerint a jogutódlási megállapodás nem engedi a természetes és jogi személyek számára vagyonuk visszaszármaztatását. Erre csak abban az esetben volna lehetőség, ha Szerbia és Horvátország további kétoldalú szerződések megkötésével biztosítaná ezeket a jogokat.

Amennyiben a bíróság másképp döntött volna, az precedens értékű is lehetett volna. Az egykori Jugoszlávia tagköztársaságaiban működő vállalatok legtöbbjének - köztük a szerb cégeknek is - volt saját üdülője az Adriai-tengeren, amelyek most Szlovéniában, Horvátországban, Bosznia-Hercegovinában vagy Montenegróban maradtak. A tengerparti ingatlanokon túl a vállalatok, pénzintézetek más tagköztársaságokban lévő egykori ingatlanainak tulajdonjogai sem tisztázottak, ezeket is a jogutódlási megállapodás kétoldalú kiegészítéseivel kellene rendezniük a volt tagköztársaságoknak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!