Ejtette a bíróság Navalnij Putyin elleni keresetét

Külföld, 2017.11.08

Ejtette az illetékes moszkvai bíróság szerdán Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus Vlagyimir Putyin elnök ellen benyújtott keresetét.

Navalnij azt kifogásolta, hogy Putyin szerinte "törvénysértő módon" arra bátorította a helyi hatóságokat, hogy azok tömegével tagadják meg a tüntetések megrendezéséről való egyeztetést. A bíróság azzal indokolta elutasító döntését, hogy az ügyet nem közigazgatási eljárás keretében kellene tárgyalni, ahogy azt az ellenéki politikus kezdeményezte, mert a keresetből nem derül ki, hogy a közigazgatási felperes jogai, szabadságjogai vagy törvényes érdekei érintve lennének.

Ivan Zsdanov, a Navalnij által irányított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány jogásza közölte, hogy a határozat ellen fellebbezni fog. Megismételte, hogy a városi hatóságok "szervezetten, összehangoltan és Moszkva nyilvánvaló utasítására" tagadják meg tömegesen a hozzájuk benyújtott tüntetési kérelmekről történő egyeztetést.

Alekszej Navalnij egyébként annak ellenére folytatja az elnökjelöltként való bejegyeztetéséért folytatott kampányolást, hogy Ella Pamfilova, a Központi Választási Bizottság elnöke október közepén ismét megerősítette: a politikus felfüggesztett börtönbüntetése miatt 2028 előtt nem jelöltetheti magát. A korrupció ellen harcoló 41 éves ellenzéki az elmúlt időszakban több tucat kampányirodát nyitott, bejárta Oroszországot, és két országos tüntetést is sikerrel kezdeményezett.

A sikkasztás miatt öt év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt politikus azzal érvel: aki nem ül börtönben, annak az alkotmány megengedi, hogy jelöltethesse magát. Pamfilova, aki 2000-ben első nőként indult az elnökválasztáson, kijelentette, hogy Navalnij hazudik, amikor ezt állítja.

Oroszországban hatévente tartanak elnökválasztást, így Alekszej Navalnij a legjobb esetben is csak a 2030-as jelöltlistán szerepelhet majd.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!