Elbukott egy, az orosz beavatkozásról előkészített határozati javaslat az amerikai szenátusban

Külföld, 2018.07.19

Az amerikai szenátusban elbukott annak a  határozati javaslatnak a megtárgyalása, amely követelte volna a kormánytól, hogy tegyen lépéseket az orosz beavatkozási kísérletek ellen, a választási rendszer védelmében.

A demokrata párti szenátorok támogatását élvező határozati javaslatot a független Bernie Sanders terjesztette elő. A vermonti szenátor volt Hillary Clinton vetélytársa a 2016-os elnökválasztás előtt a demokraták elnökjelöltségéért folyó küzdelemben.

A határozati javaslat napirendre vételét Rand Paul kentuckyi republikánus szenátor akadályozta meg azzal az indoklással, hogy nem tartalmaz újdonságot, nincs értelme, szerinte csupán a Donald Trump elnök elleni gyűlölet okán fogalmazódott meg. Az amerikai szenátus szabályai szerint akár egyetlen politikus is megakadályozhatja határozati javaslatok napirendre tűzését.

A javaslat tervezete leszögezte, hogy a szenátus egyetért az amerikai hírszerző ügynökségek megállapításaival a 2016-os elnökválasztási folyamatba történt orosz beavatkozásról, és felszólította Donald Trumpot az együttműködésre a Robert Mueller vezette különleges vizsgáló bizottsággal. Emellett szorgalmazta az Oroszország ellen hozott szankciók teljes körű életbe léptetését, a választási rendszer védelme érdekében teendő lépések sorát, továbbá azt, hogy a Mueller-féle vizsgáló bizottság munkáját semmiféle külső, kormányzati beavatkozással ne befolyásolják. Kormányzati beavatkozásnak minősítette a javaslat Rod Rosenstein igazságügyi miniszterhelyettes esetleges elmozdítását is. Bernie Sanders a szenátusban elmondott beszédében a szenátorok egyhangú támogatását kérte, azzal érvelve, hogy "ha meg akarják őrizni az amerikai demokráciát", politikustársainak azonnal "cselekedniük kell".

Válaszbeszédében Rand Paul leszögezte: a "Trump zűrzavar-szindróma megérkezett a szenátusba is". A republikánus szenátor hozzátette: a Donald Trump iránti gyűlölet olyan intenzív, hogy egyesek még háborút is kockáztatnának, ahelyett, hogy esélyt adnának a diplomáciának. Paul feltette a kérdést: vajon a szenátorok miért is ne akarnának kapcsolatokat ápolni Oroszországgal. Majd hangsúlyozta: "határozottan ki kell állnunk és meg kell mondanunk, hogy 'az ördögbe is, maradjatok ki a választási folyamatunkból', de nem szabad a fejünket a homokba dugni és azt mondani, hogy nem akarunk tárgyalni velük".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!