Élelmiszer-minőség - Navracsics: nem lehetnek másodosztályú fogyasztók az Európai Unióban

Külföld, 2018.04.25

Európában nem lehetnek másodosztályú fogyasztók, az élelmiszerek kettős minőségére megoldást kell találni, az ugyanis aláássa az állampolgárok bizalmát és gyengíti a belső piacot - közölte Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos egy szerdai brüsszeli konferencián.

Az Európai Parlament néppárti frakciója által szervezett konferencia résztvevői a kettős termékminőség kérdésével foglalkoztak.

Felszólalásában Navracsics leszögezte: a fogyasztói bizalom erősítésére van szükség, az embereknek azonos márkanév alatt azonos minőségű terméket kell kapniuk az Európai Unióban, függetlenül a vásárlás helyétől.

A magyar uniós biztos hozzátette, hogy biztosítani kell az állampolgárokkal szembeni egyenlő és tisztességes bánásmódot, ha Berlinben élnek, ha Rigában, a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok ugyanis aláássák a bizalmat és gyengítik a belső piacot.

Kiemelte, az élelmiszerminőség "forró téma" több tagállamban, sokan vannak, akik úgy látják, hogy alacsonyabb minőségű termékeket kapnak. Mint közölte, véleménye szerint az európai fogyasztóknak joguk van ahhoz, hogy világos és pontos információkkal rendelkezzenek az élelmiszerekről és termékekről, amelyeket megvásárolnak.

Navracsics kijelentette, hogy tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak számít, ha bizonyos vállalatok a különböző piacaikon lényegesen eltérő összetételű árukat forgalmaznak ugyanazon márkanév alatt.

Továbbá ennek kapcsán fontos lépésnek nevezte az Európai Bizottság által két héttel ezelőtt beterjesztett javaslatcsomagot, amelynek értelmében egyebek mellett a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló irányelvet is módosítani fogják.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!