Élelmiszer-minőség - Fico: az EU jövőjéről az összes tagállam részvételével kell párbeszédet folytatni

Külföld, 2017.10.13

Az Európai Unió (EU) jövőjéről folytatott diskurzusnak az összes tagállam részvételével kell zajlania - jelentette ki Robert Fico szlovák kormányfő a kettős termékminőség gyakorlatának a megszűntetéséért Pozsonyban pénteken megrendezett találkozón, ahol a visegrádi négyek (Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország - V4) kormányfői egy 5 pontos állásfoglalásban közös - az unió jövőjére vonatkozó - alapvetéseiket is megfogalmazták.

Robert Fico elmondta: közös álláspont, hogy bármilyen az EU jövőjéről folytatandó diskurzusnál be kell tartani 5 alapelvet. Az egyes alapelvekről szólva kifejtette: az unióban minden eddig elért eredményt meg kell tartani, s ezeket a reformok nevében sem szabad felszámolni; az EU-nak egységesnek kell maradnia, de tekintettel kell lennie az egyes tagállamok sajátosságaira; az euró jövőjével kapcsolatos párbeszédnek is inkluzívnak kell lennie; az EU-nak konkurenciaképesnek kell maradnia; az egyes uniós intézmények között pedig egyensúlyt kell teremteni.

A szlovák kormányfő hozzátette: a találkozó után a V4-ek kormányfői Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével is találkoznak, akinek ugyancsak bemutatják ezt az 5 irányadónak szánt alapelvet.

Robert Fico a kettős termékminőségről Pozsonyban tartott találkozót értékelve azt mondta: a V4-ek óriási diplomáciai sikere, hogy sikerült mozgásba lendíteni a fogaskerekeket, s a "fogyasztói találkozó" kulcsszerepet játszik majd a multinacionális vállalatok eddigi viselkedésének megváltoztatásában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!