Élesen bírálta egy török kormánypárti lap a Die Welt letartóztatott tudósítóját

Külföld, 2017.03.02

A szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezet "bérgyilkosának" nevezte címlapján a Star című török kormánypárti napilap szerdán a Die Welt német újság törökországi tudósítóját, Deniz Yücelt, akit terrorpropaganda terjesztése és közösség elleni izgatás gyanúja miatt hétfőn Isztambulban előzetes letartóztatásba helyeztek.

Amikor a bíróságon Yücelt a török biztonsági erőknek a főként kurdok lakta Délkelet-Törökországban folytatott, PKK-ellenes fegyveres beavatkozását taglaló híradásairól kérdezték, azt válaszolta, hogy írásaiban azoknak az embereknek a tragédiájáról számolt be, akik a térségben végrehajtott terrorcselekményeknek és a rendőri erőszaknak estek áldozatául - írta a Star, amely szerint Yücel megnyilatkozása felér a PKK propagandájával.

A Star közlése szerint Yücel úgy mutatta be a PKK-milicisták elleni török fellépést, mint civilek lemészárlását, miközben a szélsőséges kurd terrorizmus miatt az otthonukat elhagyni kényszerülő kurdok drámáját tétlenül nézte. Yücel emellett nagyon aktív résztvevője volt Németországban és Európa-szerte a török beavatkozás leállítása melletti PKK-kampánynak.

A Star úgy látja, hogy Yücel nem újságíró. A férfi 2016. június 1. és 2017. február 28. között 54 hírt jegyzett, ami által a Die Welt a Törökország-ellenes propaganda szimbólumává vált Németországban - vélte az újság. A Star-cikk szerint Yücel azt állította, hogy a török haderő az észak-szíriai Báb városánál nem is harcolt az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet ellen, kínozza a kurdokat, és Ankara a tavaly július 15-i puccskísérlet után rendkívüli állapotot hirdetve "egyszemélyes rendszert" vezetett be Törökországban. A Star szerint Yücel védelmébe vette az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi hálózatát is, akit Ankara a tavaly július 15-i puccskísérlet kiterveléséért felelőssé tesz. Yücel július 18-i írásában úgy fogalmazott, hogy "még mindig rejtély, kik a felelősök".

Yücel híreinek elemzésével az illetékes török hatóság arra jutott, hogy a tudósító megsértette Recep Tayyip Erdogan államfőt, akit zsarnoknak, elnyomónak, nőgyűlölőnek és az ellenfeleivel leszámoló vezetőnek titulált. Yücel máshol arról írt, hogy Törökországot a kormány tette vallásossá, valamint hogy a Szíriában és Irakban az Iszlám Állam terrorszervezet elleni küzdelemben Törökországnak csak a statisztaszerep maradt - mutatott rá a Star.

Az újságcikket több török kormánypárti napilap internetes oldala átvette.

Yücel letartóztatása miatt tovább fokozódott a feszültség Ankara és Berlin között. A német kormány elvárja a török hatóságoktól, hogy a lehető leghamarabb helyezzék szabadlábra.

A Star szerint Németország korábban az igazságszolgáltatás függetlenségére vonatkozóan többször kioktatta Törökországot, de ezt most "elfelejti" és ellentmond önmagának.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!