Életfogytiglani börtönre ítéltek egy férfit Törökországban egy szíriai ellenzéki aktivista és lánya meggyilkolásáért

Külföld, 2018.03.14

Kétszeres életfogytiglani börtönbüntetéssel sújtották Törökországban azt a fiatal férfit, aki az ítélet szerint tavaly szeptemberben Isztambulban megölte Orúba Barakat 60 éves szíriai ellenzéki aktivistát és 22 éves újságíró lányát, Halla Barakatot - közölte szerdán a török sajtó.

Ahmet Bereket, Orúba Barakat nagybátyjának az unokája a bíróságon azt mondta: "Szeptemberben, a muzulmán áldozati ünnep után Isztambulba mentem, hogy meglátogassam rokonaimat, az elhunytakat. Nem voltak otthon. Másnap elhagytam Isztambult, a rokonokkal nem találkoztam. Nem én öltem meg őket."

A hatóságok a nyomozás során azonban megtalálták Bereket DNS-mintáját a szíriai aktivista jobb mutatóujján. A két nőt isztambuli otthonukban gyilkolták meg. Két-három nappal később találtak rájuk. Késsel végeztek velük, de holttestükön fojtogatás nyomai is voltak.

A rendőrség térfigyelő kamerák révén akadt a gyanúsítottra. Százórányi felvétel tanulmányozása során tűnt fel a férfi. A gyilkosságok indítéka a keddi ítélethirdetés után sem tisztázott.

Orúba Barakat a szíriai börtönökben történő kínzásokról készített beszámolóival vált ismertté, Halla Barakat a szíriai Orient News ellenzéki hírtelevízió szerkesztőjeként dolgozott. Anya és lánya a szíriai belháború 2011-es kezdete után először Nagy-Britanniában és az Egyesült Arab Emírségekben élt, majd Törökországban telepedett le.

Történtek már hasonló gyilkosságok Törökországban: további négynek is szíriai újságírók voltak az áldozatai. Mindegyik gyilkosság elkövetőjének az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet mondta magát.

Él egy további szíriai újságíró is Törökországban, akit megpróbáltak megölni, ráadásul már kétszer, ám egyik kísérlet sem sikerült.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!