Életfogytiglanira ítéltek egy izraelit egy palesztin fiú 2014-es brutális meggyilkolásáért

Külföld, 2016.05.03

Életfogytig tartó szabadságvesztésre és még húsz, illetve tizenöt év börtönre ítélte az illetékes izraeli körzeti bíróság azt az izraeli férfit, aki 2014-ben kitervelte egy palesztin fiú brutális meggyilkolását - jelentette kedden a helyi közszolgálati rádió.

A 30 éves Joszef Hájim Ben Dávid két - már korábban elítélt - kiskorú társával rabolta, majd égette el a 16 éves Mohammed Abu Kdeírt bosszúból azért, mert korábban palesztinok elraboltak és megöltek három izraeli tizenévest.

Joszef Hájim Ben Dávid összesen hatvan év szabadságvesztéssel sújtották, ebből húszat a kelet-jeruzsálemi palesztin tinédzser elrablásáért, életfogytiglanit - vagyis huszonöt évet - megöléséért, tizenötöt pedig egyéb bűnökért mértek az egész Izraelt megrázó brutális gyilkosság legfőbb tettesesére.

Ben Dávid kevéssel az ítélethirdetés előtt bűnbánatot tanúsított és első alkalommal bocsánatot kért. "A történtek során elvesztettem uralmamat önmagam fölött, elnézést és bocsánatot kérek. Nem ilyen a személyiségem, nem ilyen vagyok" - mondta.

Mellékbüntetésként százötvenezer sékelt (mintegy tízmillió forintot) kell fizetnie áldozata családjának, valamint húszezer sékelt (mintegy másfél millió forintot) egy másik palesztin családnak, amelynek kisfiát egy nappal a gyilkosság előtt megkísérelte elrabolni.     A bírók már április közepén kimondták bűnösségét, miután elutasították Ben Dávid ügyvédjeinek érvelését, miszerint a vádlottat elmeállapota miatt nem lehetne bíróság elé állítani.

A gyilkosság három nappal az után történt, hogy Ciszjordániában megtalálták három, szintén elrabolt és meggyilkolt vallásos izraeli tizenéves holttestét. A bosszúból egy palesztin fiút megölő három szélsőséges izraelit néhány nap alatt elfogták. Mindhárman beismerték tettüket.

A három izraeli elrablása és megölése miatt kiújult az erőszak az izraeliek és a palesztinok között, az összetűzések 2014 augusztusában háborúhoz vezettek a Gázai övezetben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!