Életfogytiglant kért egy török ügyészség az újévi isztambuli merénylőre

Külföld, 2017.05.09

Negyvenszeresen súlyosbított életfogytiglant, továbbá 1540 és 2370 év közötti börtönbüntetést kért egy török ügyészség kedden arra az üzbég férfira, aki 2017 újévének hajnalán az isztambuli Reina klubban gépkarabélyával tüzet nyitott a tömegre és megölt 39 embert, beleértve egy rendőrt, 79 ünneplőt pedig megsebesített - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

A Boszporusz-parton található népszerű szórakozóhelyen történt támadásnak sok külföldi áldozatául esett, főként közel-keleti és észak-afrikai országok állampolgárai is.

Az ügynek a vádirat értelmében Abdulgadir Masharipovon kívül 56 másik érintettje is van, közülük a rendőrség 51-et korábban előzetes letartóztatásba helyezett. Masharipov az eset után sikeresen távozott a helyszínről, majd a tettest több mint két héttel később egy hatósági rajtaütés során vették őrizetbe Isztambul külvárosában. A tömeggyilkos beismertette tettét.

A 34 éves Masharipov ellen az alkotmányos rend megdöntésének kísérlete, terrorszervezeti tagság, szándékos emberölés, annak kísérlete, valamint a lőfegyverekre vonatkozó törvény megsértése miatt emeltek vádat.

Az ügyész ugyanezt a büntetést kérte a merénylő feleségére is, akit a támadást követő napokban ugyancsak Isztambulban állítottak elő. A török sajtó korábbi beszámolói szerint Masharipov a feleségével és két kisgyerekével együtt érkezett Törökországba. A férfi előtte Afganisztánban kapott kiképzést.

Az incidenst az Iszlám Állam szinte azonnal magára vállalta. A dzsihadista terrorszervezet indítékként azt hozta fel, hogy Törökország hadereje tavaly augusztusban bekapcsolódott a szíriai háborúba.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!