Elhagyhatta Iránt a korábban fogva tartott amerikai volt tengerészgyalogos

Külföld, 2020.06.04

Elhagyhatta Iránt a korábban fogva tartott amerikai volt tengerészgyalogos, aki egy svájci repülőgépen már úton van hazafelé, az Egyesült Államokba - jelentette be a Twitteren Donald Trump amerikai elnök.

Michael White tengerészgyalogost 2018 júliusában tartóztatták le Teheránban, és 2019 márciusában tíz évig tartó börtönbüntetésre ítélték, mert - a vád szerint - inzultálta Irán legfőbb vallási vezetőjét, Ali Hamenei ajatollahot, továbbá személyes fényképeket osztott meg a közösségi médiában.

White az idén március közepén orvosi és humanitárius okokra hivatkozva elhagyhatta a börtönt, de nem hagyhatta el Irán területét. Mostanáig a teheráni svájci nagykövetségen kellett tartózkodnia.

Donald Trump a Twitteren azt írta: "683 napig tartó iráni fogság után Michael White egy svájci repülőgépen ül, és elhagyta az iráni légteret". Hozzátette: a férfi nemsokára otthon lesz a családtagjainál. A mikroblogban az elnök közölte azt is: továbbra is azon munkálkodik, hogy valamennyi, külföldön fogva tartott amerikai hazatérhessen. Egyúttal megköszönte Svájcnak a "nagyszerű segítséget". Teheránban ugyanis Svájc nagykövetsége képviseli az Egyesült Államokat, mivel Teherán és Washington között évtizedek - az iráni iszlám forradalom győzelme - óta nincs diplomáciai kapcsolat.

Elemzők megjegyzik: White azt követően hagyhatta el Iránt, hogy az Egyesült Államokból hazatért Teheránba az 59 éves Cyrus Asgari iráni tudós, akit három évvel ezelőtt kémkedés vádjával vettek őrizetbe az Egyesült Államokban, de három esztendei fogva tartás után felmentették a vád alól és szabadon bocsátották.

Az amerikai hatóságok nem tettek említést arról, hogy fogolycseréről lenne szó.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!