Elhunyt Eduard Limonov orosz író, radikális politikus

Külföld, 2020.03.17

Elhunyt 77 éves korában Moszkvában Eduard Limonov orosz író, költő, másként gondolkodó, militáns ellenzéki politikus - közölték kedden orosz hírügynökségek.

A Szavenko néven Dzerzsinszkben és a szovjet-ukrajnai Harkovban felnőtt Limonov a 60-as években Moszkvában, a Konkret költőcsoport tagjaként vált a szamizdat irodalom ismert alakjává. 1974-ben New Yorkba emigrált, ahol egy emigráns lapnak dolgozott.

Az amerikai metropoliszban szerzett élményeiről az Ez vagyok én, Edicska című, eredetileg 1980-ben (magyarul 2011-ben) megjelent könyvében számolt be, amellyel világhírűvé vált. A megvalósulatlan amerikai álomról szóló, radikális politikai gondolatokat és biszexuális élményeket részletező művel azonban hazájában nem vált népszerűvé, ahol a peresztrojka idején lefordították, és ahová 1991-ben, hatévi amerikai és 11 évi franciaországi emigráció után tért vissza.

Oroszországban megalapította a Limonka című radikális lapot és a később betiltott Nemzeti Bolsevik Pártot, amelynek célja egy orosz dominanciájú eurázsiai birodalom megteremtése volt. Limonov 1992-ben biztonsági miniszter lett a magát és pártját liberális demokratának nevező, valójában nacionalista és konzervatív Vlagyimir Zsirinovszkij árnyékkormányában. Két évvel később azonban Zsirinovszkij ellen fordult, akit túlságosan mérsékeltnek és a hatalommal szemben megalkuvónak nyilvánított.

2001-től két évet börtönben töltött tiltott fegyvertartás címén. Az ellene ugyanebben az ügyben az alkotmányos rend erőszakos megdöntésének kísérlete és terrorizmus miatt emelt vádat elejtették.

2010-ban Másik Oroszország néven alapított egy hivatalosan sohasem bejegyzett pártot, amelynek tagjai az oroszpárti szakadárok oldalán szerepet vállaltak a délkelet-ukrajnai fegyveres konfliktusban. Limonov, aki korábban Vlagyimir Putyin bírálója volt, és sikertelenül próbált meg ellenzéki jelöltként elindulni a 2012-es elnökválasztáson, mert a szükségesnél kevesebb volt a támogatója a regisztráláshoz, a 2014-es ukrajnai beavatkozást követően ebben a vonatkozásban az orosz államfő irányvonalának követője lett, ami miatt több művét betiltották Ukrajnában.

Több regényt, elbeszélés- és verseskötetet, valamint politikai és filozófiai esszéket jelentetett meg, és múlt héten a Facebookon egy újabb, már megírt kötet kiadásáról aláírt szerződésről számolt be. Sajtóértesülés szerint Limonov rákbeteg volt, halálát egy műtét utáni szövődmény okozta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!