Eljárás indult Balladur volt francia kormányfő ellen az 1995-ös francia elnökválasztási kampányának finanszírozása miatt

Külföld, 2017.05.30

Eljárás indult Edouard Balladur volt francia kormányfő (1993-1995) ellen, miután felmerült a gyanú, hogy a miniszterelnöki hivatal külön keretéből is fordított törvénytelen módon pénzeket az 1995-ös elnökválasztási kampányára - erősítették meg kedden a Le Canard enchainé című szatirikus hetilap értesülését igazságügyi források.

A 88 éves jobboldali politikust hétfőn hallgatta meg a miniszteri rangú politikusok ügyeivel foglalkozó francia köztársasági bíróság (CJR), és hűtlen kezelésben való bűnrészességgel gyanúsította meg.

A párizsi ügyészség még 2013-ban engedélyezte, hogy az úgynevezett Karacsigate ügyében nyomozó vizsgálóbírók kiterjesszék a vizsgálatot a miniszterelnöki hivatal esetleges sikkasztására is.

A Franciaország és Pakisztán közötti katonai szerződések jutalékaiból visszajuttatott kenőpénzek ügyében eljáró vizsgálóbírók akkor jelezték: Balladur feltehetően a miniszterelnöki hivatal külön keretét is titokban az elnökválasztási kampányára fordította.

Franciaország 1994-ben 820 millió euró értékű megállapodást kötött Pakisztánnal három Agosta 90-B típusú tengeralattjáró eladásáról. A közvetítő az akkoriban legálisnak számító jutalékokból azonban a gyanú szerint kenőpénzeket juttatott francia döntéshozóknak. Az ügyben három évvel ezelőtt hat ember ellen emeltek vádat.

A pakisztáni fegyverszerződések ügye akkor vált kínossá a jobboldal számára, amikor felmerült a gyanú, hogy Karacsiban azért hajtottak végre 2002 májusában pokolgépes merényletet a tengeralattjárók építésén dolgozó francia mérnökök ellen, mert Jacques Chirac akkori államfő leállította a riválisa, Balladur által még miniszterelnökként letárgyalt jutalékok kifizetését (Balladur egyébként elveszette az 1995-ös elnökválasztást, amelyet a másik jobboldali jelölt, Jacques Chirac nyert meg).

A merényletben 15-en, köztük 11 francia állampolgár vesztette életét. Az ő családtagjaik feljelentése nyomán indult vizsgálat korrupció gyanújával.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!