Eljárást indított a szlovák rendőrség a parlamenti Mi Szlovákiánk-Néppárt elnöke ellen

Külföld, 2017.07.28

Szélsőségességgel való szimpatizálás gyanúja miatt eljárást kezdeményezett Marian Kotleba, a szélsőjobboldali parlamenti Mi Szlovákiánk-Néppárt (LSNS) elnöke ellen a szlovák rendőrség.

A közszolgálati TASR hírügynökség pénteki jelentése szerint a rendőrségi eljárás azon alapul, hogy Kotleba márciusban egy szegény családnak 1488 eurós csekket ajándékozott. A neonácik szimbólumként használják e számot. Amennyiben a bíróság megalapozottnak minősíti a vádat, Besztercebánya megye elöljárója hat hónaptól három évig terjedő börtönbüntetést kaphat. A párt szerint ez véletlenül volt így, a rendőrség azonban ezt a magyarázat nem fogadta el.

A 14-es szám egy 14 szóból álló angol mondatra utal, amely magyarul így hangzik: "Biztosítanunk kell fajunk fennmaradását és a fehér gyermekek jövőjét." A mondat szerzője David Lane néhai amerikai szélsőjobboldali aktivista, filozófus, akit 1985-ben az Egyesült Államokban büntetteiért 190 év börtönböntetésre ítéltek. A két nyolcas szám utalás a "Heil Hitler" náci köszönésre. Az angol ábécében a H a nyolcadik betű.

Az 1488-as számot a rasszista mozgalmak a fehér faj magasabbrendűsége jelképeként használják.

A szlovák rendőrség szerint Marian Kotleba visszaélt a jótékonysággal és kinyilvánította szimpátiáját egy olyan önkényuralmi mozgalom iránt, amely a múltban faji, etnikai, nemzetiségi és vallási gyűlöletet szított.

A parlamenti képviselettel rendelkező LSNS a rendőrség közlését nem erősítette meg. "Marian Kotleba eddig semmiféle levelet nem kapott a rendőrségtől. Amint ismerni fogjuk a levél tartalmát, hivatalosan reagálunk" - közölte Milan Uhrík, a párt alelnöke újságírók érdeklődésére.

A párt szerint ez véletlenül volt így, a rendőrségnek viszont ez a magyarázat nem felelt meg.

Az eljárásról először a Plus 7 dní hetilap tudósított. A rendőrség az értesülést pénteken megerősítette.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!