Elkezdődött a Gombaszögi Nyári Tábor

Külföld, 2018.07.16

Megnyitotta kapuit hétfőn az egyik legnagyobb felvidéki nyári ifjúsági rendezvénynek számító Gombaszögi Nyári Tábor.

A felvidéki magyar fiatalok hagyományos nyári rendezvénye vasárnapig tart, a tábor hivatalos megnyitójának számító zászlófelvonásra kedden kerül sor. A tábor helyszínéül a Gömörben lévő Szalóc településhez közeli Gombaszögi-völgy szolgál, ahová a rendezvény két évvel ezelőtt költözött át Krasznahorkaváraljáról.

A tábor hivatalos megnyitójának napján lesz az egyik kiemelt fórum, ahol a magyar kormány nemzetpolitikai céljairól beszélgetnek. Ugyancsak kedden tartja bemutatkozó előadását az új felvidéki magyar médiacsalád, a ma7 és az azt működtető Pro Media Alapítvány is, amely a tábor minden napján színes szakmai előadásokkal várja az érdeklődőket.

Szerdára a Tisztességes Szlovákiáért kezdeményezés aktivistáinak fórumát táblázták be a szervezők, és ugyanezen a napon tűzték programra Simon Attila és Ablonczy Balázs történészek előadását Trianonról és annak következményeiről.

Csütörtökön, Százéves közösség egy 25 éves államban címmel tart előadást a felvidéki magyarság elmúlt száz évének alakulásáról Öllős László politológus és Halász Iván történész.

A pénteki nap közéleti programjainak egyik nagy érdeklődésre számot tartó pontja Őry Péter, a Magyar Közösség Pártja (MKP) országos tanácsának elnöke és Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos beszélgetése, amelynek során a nyelvhasználat felvidéki jogi szabályozását járják körbe. Ugyancsak pénteken kerül sor Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke és Rigó Konrád kulturális államtitkár közös fórumára, amelyen a felvidéki magyar kultúra jövőjéről beszélgetnek.

A fesztiválon negyven, többségükben magyar zenekar lép fel, köztük az Edda, a Punnany Massif, a Kowalsky meg a Vega, Lovasi András a Lovasi 18 nevet viselő produkciójával, a Ghymes, a PASO, a Jóvilágvan, a Parno Graszt és az Anima Sound System is.

A Gombaszögi Nyári Tábor elődrendezvényei több évtizedes múltra tekintenek vissza, a tábort jelenlegi formájában már tizenegyedik éve a szlovákiai magyar egyetemisták egyik szervezete, a Diákhálózat és a Sine Metu polgári társulás valósítja meg több más diákszervezettel együttműködve, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Bethlen Gábor Alap és a szlovák kormányhivatal támogatásával.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!