Ellenzéki párt felfüggesztését kezdeményezte az orosz igazságügyi tárca

Külföld, 2019.11.25

Saját alapszabályának megsértésére és egyéb adminisztratív okokra hivatkozva a Polgári Kezdeményezés elnevezésű ellenzéki párt tevékenységének felfüggesztését kezdeményezte az orosz legfelsőbb bíróságnál a moszkvai igazságügyi minisztérium.

A tárca sajtószolgálatának hétfői közleménye szerint a párt tavaly két figyelmeztetést kapott a dokumentumaival kapcsolatban, a hiányosságokat pedig a 2019. október 4-i határidő lejártáig nem pótolta. A minisztérium a maximális hatból három hónapra szeretné felfüggeszttetni a de facto Dmitrij Gudkov ellenzéki politikus vezette Polgári Kezdeményezés tevékenységét. A legfelsőbb bíróság január 14-én vizsgálja majd az ügyet.

Alekszej Obuhov, Gudkov szóvivője a Interfax hírügynökségnek nyilatkozva rámutatott, hogy a párttal szemben a minisztériumnak még semmilyen kifogása nem volt, amikor 2017-ben Kszenyija Szobcsak médiaszemélységet nevezte meg jelöltjeként az államfői címért folytatott küzdelemben. A problémák akkor kezdődtek, amikor Gudkov vette át a politikai szervezet vezetését.

Gudkov és Szobcsak tavaly március 15-én, három nappal az elnökválasztás előtt jelentette be, Változások Pártja elnevezéssel új orosz ellenzéki politikai alakulatot hoz létre. Mint hangoztatták, ennek bázisául az Andrej Nyecsajev alapította és vezette Polgári Kezdeményezés fog szolgálni. A technikai megoldást akkor azzal indokolták, hogy egy új politikai szervezet működéséhez szükséges engedély beszerzése "nem reális" Oroszországban.

A párt, amely vezetői szerint a soraiba várt "mindenkit, aki demokrata nézeteket vall", céljául tűzte ki, hogy a 2021-es választáson bejusson a parlamentbe. Gudkov szerint az új politikai erő a törvényhozásban a büntető törvénykönyv szélsőségességről szóló paragrafusának eltörlésére, valamint a rendvédelmi szervek feletti parlamenti ellenőrzésre fog törekedni.

A Gudkov által vezetett, lazán összeszerveződött fővárosi "egyesült demokratáknak" a 2017-es moszkvai kerületi helyhatósági választáson mintegy 250 jelöltje győzött. Fő erejük, a liberális Jabloko párt 51 kerületben mintegy 180 mandátumot szerzett. A politikus ugyanakkor eredménytelenül próbálkozott a jelöltség megszerzésével a tavalyi moszkvai polgármester-választáson.

Gudkovot 2013-ban kizárták a szociáldemokrata irányultságú Igazságos Oroszország elnevezésű parlamenti pártból, azzal az indokkal, hogy az amerikai kormánynak az orosz belügyekbe való beavatkozását szerette volna elérni.

Szobcsak a 2018-as elnökválasztási szereplés után visszatért a celebvilágba.

Az orosz igazságügyi minisztérium formai okokra hivatkozva azóta sem vezette át sem a párt névváltoztatását, sem pedig azt a tényt, hogy annak élén Gudkov lépett Nyecsajev helyére. Utóbbi, aki a szervezetet 2013-ban alapította, a tárcának a legfelsőbb bírósághoz beadott keresetét azzal indokolta, hogy pártja "a hatalommal szemben "következetesen ellenzéki és kritikus" álláspontot képvisel.

Obuhov szintén politikai okokra, konkrétan a 2021-es választásokon való indulás megakadályozására vezette vissza, hogy a minisztérium elutasította a párt név- és vezetőváltásának elismerését. Annak ellenére sem regisztrálta a változásokat, hogy a politikai alakulat a szóvivő szerint 2018 nyarától kezdve három kongresszust is tartott a formai akadályok elhárítása érdekében.

Ezt követően feladták a próbálkozást, mert - mint azt Obuhov az Interfaxnak állította - az elnöki hivatalból nem hivatalos csatornán jelzést kaptak, hogy ott nem támogatják őket. Megkíséreltek Gazeta Gudkova (Gudkov Újságja) címen újságot bejegyeztetni, de a távközlési és médiafelügyelet, a Roszkomnadzor ezt visszautasította. A lapindítás ügyében még zajlik a pereskedés.

Az orosz legfelsőbb bíróság november 1-jén az orosz igazságügyi tárca keresete alapján felszámolta és töröltette a jogi személyek nyilvántartásából az egyik legrégebbi és legismertebb orosz jogvédő csoportot, a Lev Ponomarjov vezette Emberi Jogokért mozgalmat, az orosz polgári törvénykönyv többrendbeli megsértése címén. A tárca kifogásolta, hogy a mozgalom az ellene a főügyészség által tavaly decemberben indított vizsgálat során nem nyújtotta be a tőle követelt mozgalmi dokumentumokat, és azokban nem hajtotta végre az elvárt módosításokat.

Az 1996-ban indított, 1997-ben bejegyeztetett Emberi Jogokért mozgalom fellépett egyebek között a Yukos (Jukosz) olajvállalat elítélt vezetője, Mihail Hodorkovszkij védelmében. Pomomarjov tagja volt az orosz Szolidaritás politikai tanácsának is. A mozgalmat 2014-ben "politikai tevékenységet" folytató külföldi ügynöknek minősítették, majd törölték a nyilvántartásból, mígnem idén februárban ismét az ágensek között tüntették fel. Ponomarjov szerint azért, mert a mozgalom részeként működő Forró Vonal külföldi támogatásban részesült.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!