Elnöki kegyelemben részesült Mac és Cheese, a két hálaadásnapi pulyka

Külföld, 2014.11.26

Mac (Makaróni) és Cheese (Sajt) a neve annak a két, a Fehér Háznak felajánlott hálaadásnapi pulykának, amelyeknek Barack Obama elnök a hagyományoknak megfelelően megkegyelmezett szerdán.

"Azért vagyok itt, hogy kihirdessem azt az elnöki intézkedésemet, amelyről meggyőződésem, hogy a legtöbbet fognak beszélni ebben a hónapban" - jelentette ki a Fehér Házi látogatóinak és az eseményről beszámoló tudósítók nevetése közepette Obama.

"Ma olyan lépést teszek, amelyre teljes mértékben megvan a jogi felhatalmazásom - hasonló intézkedést demokrata és republikánus elnökök hoztak már előttem - és megkímélem két pulyka, Mac és Cheese életét a borzalmas és ízletes végzettől" - tette hozzá.

Ezzel arra utalt, hogy a múlt héten a kongresszust megkerülve azt a vitatott bejelentést tette, hogy rendelettel megment több millió illegális bevándorlót a kitoloncoltatástól, valamint arra, hogy a pulyka az amerikai hálaadásnapi családi vacsorák főfogása.

A Twitteren lebonyolított szavazás alapján idén a Nemzet Pulykája címet a Mac névre keresztelt pulykakakas nyerte el, a második helyen végzett Cheese pedig a dublőrje lett. Mindkét baromfit az Ohio állambeli Oakwoodban, a Cooper Farmson nevelték fel.

A 21 kilós Mac és a 22 kilogramm súlyú Cheese, miként tavaly Popcorn és Caramel, a Virginia állambeli Leesburg történelmi Morven Parkjában élheti tovább életét, Westmoreland Davis néhai kormányzó (1918-1922) birtokán. Az Obama által korábban megkímélt pulykákat az első amerikai elnöknek, George Washingtonnak az ugyancsak a virginiai Mount Vernonban található, skanzenként hasznosított birtokára szállították.

A szárnyasok azonban rendszerint csak rövid ideig örülhetnek az elnöki kegyelemnek, az Obama által a korábbi években "futni hagyott" szárnyasok közül már csak Caramel él. Ezeket a pulykákat ugyanis fogyasztásra, nem pedig háziállatnak tenyésztették ki. Az amerikai Nemzeti Pulykaszövetség szerint a hálaadásra feltáplált, nagy, fehér mellhúsú madarak átlagos várható élettartama 18 hét. Proteinnel táplálják őket és a belső szerveik kisebbek annál, mint amekkorák a nagyra növesztett testük életben tartásához szükségesek.

A tepsibe kerülés sorsát 2011-ben elkerülő Peace még 16 hónapig élt a Mount Vernon-i uradalomba való szállítás után és a fajtársi között valóságos matuzsálemként hunyt el.

Cobbler és Gobbler, "aki" 2012-ben menekült meg a kés alól, szintén nem él már, a leggondosabb állatorvosi felügyelet ellenére sem. Gobbler 2013. február 5-én természetes úton, a betegségbe esett Cobbler pedig eutanázia segítségével költözött át az örök baromfiudvarra. Popcorn idén júniusban szintén természetes okok miatt döglött meg.

Az első elnök, aki az asztalára felkínált pulykának a kisfia kérésére megkegyelmezett, a hagyomány szerint Abraham Lincoln volt. Nem világos, hogy ez a gyakorlat a következő évtizedekben hogyan folytatódott. Harry Truman a következő elnök, akiről sejtik, John F. Kennedy pedig az, akikről biztosan tudják, hogy kegyelmet gyakorolva nem a felajánlott pulykát süttette meg.

2012 óta nyilvános szavazással döntenek arról, hogy melyik szárnyas legyen a Nemzet Pulykája.

Az elnöki család idén még két további pulykát kapott ajándékba egy pennsylvaniai farmról, amelyeknek azonban nem kegyelmeztek meg, hanem felajánlották őket egy Washington környéki, a rászorulókat támogató "élelmiszer-banknak".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!