Először látogatott indiai miniszterelnök Izraelbe

Külföld, 2017.07.04

Narenda Modi személyében először látogatott indiai miniszterelnök Izraelbe, aki kedden Jeruzsálemben kezdte meg tárgyalásait - jelentette a helyi média.

"Látogatásom az egymás iránti elkötelezettséget tükröző, úttörő utazás" - hangsúlyozta az Izraellel erős és rugalmas partneri viszonyt céljának megjelölő indiai miniszterelnök megérkezése után a Tel-Aviv melletti Ben Gurion repülőtéren a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerint.

"Az együttes gazdasági virágzás elősegítése mellett összefogunk a társadalmaink biztonságát fenyegető olyan fenyegetésekkel szemben is, mint a terrorizmus"- tette hozzá Modi.

A rekkenő hőség ellenére a repülőtér betonján köszöntötte öltönyben az indiai vendéget szinte a teljes izraeli kormány, de néhányan közülük levetették zakójukat, mire hozzájuk ért kézfogásra a díszsorfalnál végigvonuló fehér ruhás hindu politikus.

Benjámin Netanjahu lelkesen, de a rendkívüli melegre való tekintette röviden üdvözölte Modit. "Szeretjük Indiát. Csodáljuk kultúráját, történelmét, demokráciáját, elkötelezettségét a fejlődés mellett" - emelte ki az izraeli miniszterelnök, aki kivételesen szinte végig Modi társául szegődött annak negyvennyolc órás izraeli tartózkodása idejére.

Az indiai delegáció a repülőtérről Jeruzsálembe hajtott, ahol első programjuk a külföldi politikusok számára szinte kötelező módon a Jad Vasem holokauszt múzeum megtekintése. Ezen a helyen az izraeli diplomácia reményei szerint a vezető politikusok jobban megértik ennek a közel-keleti országnak a sajátos történelmét, aggodalmait és szempontrendszerét.

Izrael és India huszonöt évvel ezelőtt vette fel egymással a diplomáciai kapcsolatokat, de még sohasem járt indiai kormányfő Jeruzsálemben. A Háárec című újság szerint főként azért, mert tartottak egy ilyen látogatásnak az arab világra és saját muzulmán kisebbségükre gyakorolt hatásától.

Az utóbbi években azonban a közel-keleti politikai átrendeződés nyomán a palesztinok ügye sokat veszített jelentőségéből, komolyan közeledett egymáshoz Izrael és a mérsékelt szunnita arab államok vezetése, ami a Háárec szerint lehetővé tette az Indiához fűződő kapcsolatok szorosabbra fűzését is. Modi az Izraelbe látogató többi külföldi politikustól eltérően várhatóan nem utazik el Rámalláhba, nem fog találkozni a palesztin vezetőkkel.

Izrael történelmének legnagyobb, kétmilliárd dolláros (mintegy ötszázötven milliárd forintos) fegyverüzleteit írta alá Indiával az utóbbi hónapokban rakétaelhárító rendszerek és alkatrészek eladásáról, vagyis 1,6 milliárd dollárról az izraeli repülőgépipari vállalattal (Israel Aerospace Industries, IAI) és 0,4 milliárd dollárról a Rafael állami fegyvergyárral.

A látogatás előtt az indiai médiában olyan híresztelések keltek szárnyra a Háárec szerint, hogy az indiai vendégek a kormányfői vizit idején újabb félmilliárd dolláros (mintegy százharmincöt milliárd forintos) megállapodást látnak el kézjegyükkel Izraelben nyolcezer Spike páncéltörő rakéta megvásárlásáról a Rafaeltől.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!