Előzetes letartóztatásba helyezték Ukrajnában a hazaárulással gyanúsított orosz újságírót

Külföld, 2018.05.17

(MTI/TASZSZ) - Előzetes letartóztatásba helyezte csütörtökön hatvan napra a dél-ukrajnai Herszon városi bírósága a hazaárulással gyanúsított Kirill Visinszkij ukrán-orosz kettős állampolgárságú újságírót, a RIA Novosztyi Ukrajina néven Ukrajnában alapított orosz hírportál vezetőjét.

A védelem jelezte, hogy fellebbez a határozat ellen. A vádat képviselő ügyész a tárgyaláson kifejtette: a hatóságok a házkutatás során a gyanúsított elektronikus levelezésében bizonyítékokat találtak arra vonatkozóan, hogy rendszeresen kapott Oroszországból információs anyagokat azzal a megbízással, hogy azokat Ukrajnában közölje le.

Az orosz külügyminisztérium erre reagálva közleményben követelte, hogy Ukrajna haladéktalanul bocsássa szabadon az újságírót és felszólította a tárca külföldi partnereit, hogy fordítsanak figyelmet a "törvénytelen" ukrán lépésre.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) munkatársai kedden tartottak házkutatást a hírportál irodájában, amelynek során az internetes kiadvány vezetőjét őrizetbe is vették, a főügyészség pedig még aznap hivatalosan meggyanúsította hazaárulással.

Jurij Lucenko főügyész kijelentette: a nyomozóhatóságoknak bizonyítékai vannak arra, hogy a RIA Novosztyi Ukrajina jó fizetségért ukránellenes támadásokat hajtott végre az ország ellen folyó "dezinformációs háborúban".

Viktor Kononenko, az SZBU helyettes vezetője még keddi kijevi sajtótájékoztatóján nyilvánosságra hozta, hogy Visinszkij kettős, ukrán és orosz állampolgársággal rendelkezik, a házkutatás során megtalálták orosz útlevelét.

Kononenko szavai szerint Visinszkij havi 53 ezer eurót kapott Oroszországból azért, hogy az ukrán fegyveres erőket lejárató anyagokat készítsen. Elmondta, hogy a férfi 2014-től kezdve több más újságíró támogatásával az önkényesen kikiáltott Moszkva-barát kelet-ukrajnai donyecki és luhanszki szakadár "népköztársaságok" melletti "aktív támogató tevékenységet" folytatott.

Ukrán sajtóértesülések szerint az újságíró még 2014 tavaszán ukránellenes anyagokat készített az Oroszország által katonailag megszállt, majd Ukrajnától önkényesen elcsatolt Krím félszigeten, amiért kitüntetést is kapott Vlagyimir Putyin orosz elnöktől.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!