Eltökélt a török külügyminiszter a németországi kampányolás mellett

Külföld, 2017.03.07

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter kedden Isztambulban egy sajtótájékoztatón kijelentette, "senki nem állíthatja meg" kormányának tagjait abban, hogy Németországba menjenek és honfitársaikkal találkozzanak.

Cavusoglu arra reagálva nyilatkozott, hogy az utóbbi napokban számos német település önkormányzata visszavonta olyan rendezvények engedélyét, amelyen akár ő, akár más török miniszter felszólalását tervezték.

A miniszter kedden Hamburgba utazik, hogy este a helyi török közösség előtt kampányoljon az elnöki rendszer bevezetése mellett. "Ezt kívánja a gyülekezési szabadság, amelyet az európai normák és értékek is pontosan kimondanak" - szögezte le.

Az alkotmánymódosítás kérdéséről Törökországban április 16-án tartanak népszavazást. A tervek szerint megszűnne a miniszterelnöki tisztség és a mindenkori államfő lenne a végrehajtó hatalom feje.

A török külügyi tárca vezetője szégyenletesnek és előítélettel telinek minősítette a török miniszterek kampányának korlátozására vonatkozó német döntéseket. Hozzátette: elfogadhatatlan, hogy egy baráti ország ennyire nyíltan állást foglaljon a népszavazási kampányban. Törökország a szükségesnek ítélt módon válaszol, ha ellenséges hozzáállás fogadja - hangoztatta.

Cavusoglu arról is beszélt, hogy Európa az olyan populista pártok fogságába esett, mint Hollandiában Geert Wilders bevándorlásellenes Szabadságpártja (PVV). Ha a kontinens nem tudja meggátolni a rasszista tömörülések felemelkedését, a második világháború előttihez hasonló időszak felé halad - vélte.

A hamburgi hatóságok hétfőn határozatlan időre lemondták Cavusoglu tervezett népszavazási kampánygyűlését. A döntést azzal indokolták, hogy a keddi gyűlés helyszínéül szolgáló rendezvénycsarnokot a tűzjelzőrendszer hiánya miatt bezáratták. A rendezvényszervezők alternatív helyszínt kerestek a török külügyminiszter fellépéséhez.

Olaf Scholz hamburgi polgármester szerint a tömegtüntetések és a rendezvény megakadályozása iránti követelések ellenére Cavusoglu a tervek szerint felléphet. Rámutatott, hogy a kampánygyűlést csak biztonsági vagy gyülekezési jogi megfontolásokból tilthatják meg.

A török külügyi tárca vezetője előreláthatólag szerdán személyesen találkozik Sigmar Gabriel német külügyminiszterrel.

Németországban él a legnagyobb határon túli török közösség, mintegy hárommillió tagja közül minden második választójoggal rendelkezik Törökországban is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!