Elutasította a török bíróság a terrorszervezetek segédletével vádolt amerikai lelkész szabadlábra helyezési kérelmét

Külföld, 2018.07.18

Elutasította szerdán a nyugat-törökországi Izmir város bírósága a kémkedéssel és terrorszervezetekkel való kapcsolattartással vádolt amerikai lelkész, Andrew Craig Brunson szabadlábra helyezés iránti kérelmét - jelentette az NTV török hírtelevízió.

A törvényszék a tanúvallomások fényében döntött az előzetes letartóztatás fenntartásáról.

Brunsont a 2016. júliusi puccskísérlet után indult tömeges előállítási hullám idején, még 2016. december 9-én tartóztatták le.

A török hatóságok szerint együttműködött a puccskísérletért felelőssé tett, az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi hálózatával, továbbá a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű kurd szakadár szervezettel, amiért akár 35 évi börtönre is ítélhetik. Ankara mind a Gülen-mozgalmat, mind a Délkelet-Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató PKK-t terrorszervezetnek tekinti.

A szerdai tárgyaláson az egyik tanú azt vallotta, hogy 8-10 éve ismeri Brunsont, aki közeli kapcsolatot ápolt terrorszervezeti tagokkal és segített is nekik. Az amerikai lelkész annak ellenére sem hagyott fel ezzel a tevékenységével, hogy ő többször figyelmeztette Brunsont - tette hozzá a tanú. Egyúttal kijelentette: Brunson egy nap a templomi szentbeszédében azt mondta, hogy "a törökök és a kurdok között háború van".

A bíróság a tanútól azt kérdezte: mire alapozva állítja azt, hogy Brunson előtt a kurdok és köztük a PKK-sok kiváltságot élveztek? A tanú azt felelte, hogy az amerikai lelkész nagyon sokat beszélgetett és találkozott azokkal, akik rokonszenvet éreztek a PKK iránt.

A tanú ugyanakkor arról is beszélt, hogy egy másik alkalommal "a törökök nem ülhetnek le" feliratú lapokat helyeztek a padsorokra Brunson templomában. Szintén állította, hogy Brunson titkos szobájában egy olyan térképet is látott, amely a PKK által kialakítani kívánt Kurdisztánt ábrázolta.

Brunson visszautasította az állításokat. Az amerikai lelkész elmondta: aszerint osztotta szét a templomi feladatokat, hogy ki milyen közel állt Istenhez. Mint fogalmazott: "hiszi és támogatja Törökország területi egységét". Megbocsájtok annak, aki velem kapcsolatban hazudik vagy hamis tanúvallomást tesz ellenem - tette hozzá.

Brunson perében a következő tárgyalást október 12-én tartják.

A szerdai tárgyalás után Philip Kosnett, az amerikai nagykövetség elsőbeosztottja röviden azt nyilatkozta: csalódott és úgy gondolja, hogy Brunson nem bűnös. Továbbra is figyelemmel követik a pert - jelezte.

Brunson 15 évet kaphat a gülenista, illetve a kurd szeparatista terrorszervezet nevében elkövetett bűnökért, másik 20-at pedig államtitkok politikai és katonai kémkedés céljából
történő birtoklásáért.

A vádirat értelmében Brunson egyebek mellett kapcsolatban állt a Gülen-hálózat legfelsőbb vezetőivel, izmiri templomában tartott beszédeiben többször dicsérettel illette mindkét említett
terrorszervezetet, és gyakran eljárt azok találkozóira, akár az ország Izmirtől távoli, főként kurdok lakta délkeleti részébe is.

Brunson a vád szerint a 2013-as Gezi parki kormányellenes tüntetések szervezésében is részt vett, a 2016-os puccskísérletet
követően pedig olyan üzenetet küldött a mobiltelefonjáról egy amerikai katonának, amelyben szomorúságát fejezte ki a sikertelen hatalomátvétel miatt.

A lelkész tagadja, hogy bűnös lenne.

Az Észak-Karolina szövetségi államból származó Brunson több mint 20 éve él Törökországban.

Donald Trump amerikai elnök korábban szintén a lelkész szabadlábra helyezését kérte. Recep Tayyip Erdogan török elnök azonban közölte, hogy Brunsont akkor toloncolják ki Törökországból, ha Washington beleegyezik Fethullah Gülen kiadatásába.

Az amerikai Pennsylvaniában élő Gülen - Erdogan egykori mentora, majd ellenlábasa - szintén tagadja, hogy bármi köze lett volna a 2016-os puccskísérlethez.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!