Elutazott a magyarországi táborozásra a kelet-ukrajnai konfliktus által érintett gyermekek idei utolsó csoportja

Külföld, 2019.08.30

Ünnepélyesen elbúcsúztatták Magyarországra indulásuk előtt pénteken az Ungvárhoz közeli Kincseshomokon a kelet-ukrajnai konfliktus által érintett gyermekek közel 100 fős idei utolsó csoportját, amelynek tagjai a magyar kormány támogatásával a Velencei-tó mellett üdülnek egy héten át.

A kelet-ukrajnai harcok által érintett, Ukrajna 15 régiójából érkezett 90 gyermek és 10 kísérőjük búcsúztatásán Kuti László megbízott ungvári magyar főkonzul a sajtónak nyilatkozva elmondta: a magyar kormány költségén idén több turnusban mintegy 250 olyan ukrán gyermek üdülhetett és üdülhet Magyarországon, akinek meghalt vagy megsebesült valamelyik szülője a fegyveres konfliktusban. Hozzátette, Magyarország kormánya a kelet-ukrajnai harcok 2014-es kezdete óta támogatja az érintett ukrán gyermekek magyarországi nyári táboroztatását. Jelezte, az elmúlt öt évben Ukrajna valamennyi megyéjéből utaztattak gyermekeket Magyarországi nyári táborozásra, ahol számos érdekes programot szerveztek számukra. Minden csoport részt vett a többi között budapesti kiránduláson, beleértve az Országház megtekintését - emlékeztetett.

Vaszil Visivanyuk, Magyarország ivano-frankivszki tiszteletbeli konzulja, aki Ukrajnában a gyermekcsoportok magyarországi utazását szervezi, köszönetét fejezte ki a magyar kormánynak és az ungvári magyar főkonzulátusnak az ukrán gyermekek magyarországi üdültetésének támogatásáért. Elmondása szerint eddig a kelet-ukrajnai konfliktus által érintett 3500 gyermek üdült egy-egy hétig Magyarországon, ahonnan - a szavaival - életre szóló élményekkel és kellemes emlékekkel tértek haza.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!