Emberi jogi biztos: az orosz gyülekezési szabadságról szóló törvény alapos felülvizsgálatot igényel

Külföld, 2017.09.29

Az orosz hatóságoknak a nemzetközi szerződésekkel összhangban át kell tekinteniük és felül kell vizsgálniuk a nyilvános rendezvényekről, a gyülekezési szabadságról szóló nemzeti szabályozásokat - foglalt állást Nils Muiznieks, az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa pénteken Strasbourgban kiadott jelentésében.

Az emberi jogi biztos szerint a gyülekezési szabadságról szóló orosz jogszabályok az utóbbi években sokkal korlátozóbbak lettek, aminek eredményeképpen a hatóságok sorozatosan utasították el a nyilvános közgyűlések megtartására irányuló kérelmeket.

Aláhúzta, hogy a szigorodó szabályozás miatt az elmúlt év során sokakat letartóztattak le különböző nyilvános tiltakozások alkalmával még akkor is, ha nem tanúsítottak jogellenes magatartást.

Mindez ellentétes az emberi jogokról szóló európai egyezménnyel, ahogy az orosz alkotmánnyal is, amelyek mind biztosítják a gyülekezési szabadsághoz való jogot - húzta alá.

A helyzet orvoslása érdekében az emberi jogi biztos azt javasolta, hogy hozzanak létre megfelelő mechanizmusokat és eljárásokat annak biztosítására, hogy a gyülekezési szabadság valóban gyakorolható legyen, az engedélyezés túlzottan bürokratikus folyamata ne akadályozza a rendezvények megtartását.

Továbbá a spontán és az egyidejű egyezmények szabályozására különös rendelkezéseket kell bevezetni - hangsúlyozta Muiznieks.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!