Emelkedésnek indult a német szociáldemokraták népszerűsége Martin Schulz kancellárjelöltségének bejelentése óta

Külföld, 2017.01.31

Nagy mértékben emelkedett a német szociáldemokrata párt (SPD) népszerűsége amióta bejelentették, hogy az Európai parlament volt elnöke, Martin Schulz lesz a párt vezetője és kancellárjelöltje a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson, egy kedden ismertetett felmérés szerint a párt támogatottsága már meg is haladta az előző Bundestag-választáson elért szintet.

Az Insa közvélemény-kutató cég kutatása szerint az SPD 26 százalékon áll, ami 5 százalékpontos emelkedés a Martin Schulz színre lépése előtti utolsó méréshez képest, és meghaladja a 2013-as választáson elért 25,7 százalékot.

Erősödést mutat az összes többi felmérés is, például az Emnid kutatása szerint a szociáldemokraták támogatottsága 21 százalékról 23 százalékra, a Forschungsgruppe Wahlen (Választási kutatócsoport) nevű intézet mérése szerint pedig 21 százalékról 24 százalékra emelkedett, miután az előző héten kedden - január 24-én - bejelentették, hogy Sigmar Gabriel nem vállalja a kancellárjelöltséget, távozik a pártelnöki tisztségből, és mindkét feladatot átadja Martin Schulznak.

Négy évvel ezelőtt hasonló folyamat ment végbe: a szociáldemokrata bázis akkor is lelkesedéssel fogadta, hogy a pártban hosszú vívódás után eldöntötték, ki legyen Angela Merkel kihívója. Sigmar Gabriel akkor Peer Steinbrück volt pénzügyminiszternek engedte át a kancellárjelöltséget, és a döntés utáni hetekben meglódult a párt támogatottsága, 26 százalékról egészen 31 százalékig emelkedett. Azonban a lelkesedés hamar alábbhagyott, és az SPD végül a szavazatok 25,7 százalékával történetének egyik legrosszabb eredményét érte el a 2013. szeptemberi Bundestag-választáson, messze elmaradva az Angela Merkel vezette CDU/CSU jobbközép pártszövetség 41,5 százalékától.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!